Купувачът на ЕРП-Пловдив ще участва и в конкурса за газификацията на града

Австрийската фирма EVN, която бе одобрена за предпочетен купувач на електроразпределителните предприятия Пловдив и Стара Загора, ще участва и в конкурса за газификация в пловдивския район "Тракия" през септември т.г.

Това стана ясно след среща на купувачите на двете дружества от югозападна България с кмета на Пловдив Иван Чомаков.

EVN е представила проекта си за снабдяване с природен газ. От австрийската фирма са изчислили, че газифицирането ще струва на всяко домакинство по 5000 лв., предаде БНР

Пред пловдивския кмет австрийската компания е декларирала интереса си и към останалите комунални услуги в града.

В коментар пред БНТ министърът на енергетиката определи като изключително сериозни фирми и тримата одобрени от правителството потенциални купувачи - чешката CEZ за пакет "Западна България", включващ ЕРП - София, ЕРП - София област и ЕРП - Плевен; австрийската EVN за пакет "Югоизточна България", включващ ЕРП - Пловдив и ЕРП - Стара Загора и германската EON за пакет "Североизточна България", включващ ЕРП - Варна и ЕРП - Горна Оряховица.

Общо за продаваните 67% от седемте електроразпределителни дружества държавата ще получи 693.2 млн.евро, което бе оценено като най-успешната приватизационна сделка в България досега и една от най-успешните в бранша в Югоизточна Европа.

Милко Ковачев посочи, че немската ЕОN е най-голямата частна енергийна компания в света. Сред първите седем в бранша е и австрийската EVN, която е мултиютилитис компания и освен с електроснабдяване се занимава и с други комунални услуги - газоснабдяване, водоснабдяване и други. Чешката CEZ, спечелила най-атрактивния пакет, бе определена от Ковачев като изключително динамична компания, вторият износител на електроенергия в Европа.

По думите на Ковачев, и спечелилите, и загубилите кандидати за ЕРП-та са заявили еднозначно, че приватизационната процедура е била изключително честна, открита и прозрачна. Той не очаква усложнения и съдебни спорове по сделките.

До октомври т.г. трябва да бъдат подписани договорите и да се извърши плащането и прехвърлянето на акциите на новите собственици.

Енергийният министър повтори, че най-важните параметри са уточнени предварително и не подлежат на договаряне. По думите му, предстоят да бъдат уточнени малко детайли по текста на приватизационните договори, които не били съществени. Затова и Ковачев не очаква сериозни проблеми в хода на предстоящите преговори.

Като пример за предстоящите преговори той посочи, че ще се уточнява размера на ескроу-сметка, в която купувачът ще задържи част от обещаната цена, както и продължителността на задържане. Това се прави, за да се гарантира новият собственик при откриването на скрити задължения на купеното дружество на по-късен етап.

В същото време министърът посочи, че за първи път в това отношение българската държава постига равнопоставеност на ангажиментите, защото освен ескроу-сметка има и задължение на компаниите-купувачи да открият акредитиви.

Ковачев определи като изненадата на завършилата процедура отпадането на "Енел", тъй като италианската компания вече е показала стратегическия си интерес в енергийния сектор и в България, и в Югоизточна Европа. Министърът предположи, че може би "Енел" е бил подведен от доста по-ниските цени, на които е придобил електроразпределителни дружества в Румъния.

От чешката компания CEZ изразиха нескритото си задоволство от резултата на конкурса. Най-висока оферта за пакет "Западна България" даде австрийската EVN, но тя бе класирана на първо място за Югоизточния пакет и с втората си по размер оферта чешката компания спечели ЕРП-София. От компанията коментираха, че агенцията за приватизация и енергийното министерство са успели да организират изключително добра и прозрачна процедура. От CEZ потвърдиха предварително обявения си интерес и към раздържавяването на ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобов дол и Топлофикация Русе.

Валтер Холефелдер от немската "EON енерги" също изрази задоволството на компанията, спечелила ЕРП - Варна и ЕРП - Горна Оряховица. Той отбеляза, че крупната частна компания има голям опит в преструктурирането на подобни електроразпределителни дружества както в източните части на Германия, така и в Унгария, Словакия и Чехия.

Говорил на ЕОN в Дюселдорф коментира пред Би Би Си, че това е важна стратегическа стъпка за концерна, защото България е най-развитата енергийно страна в Югоизточна Европа. "За нас България има такъв потенциал на пазара на електроенергията, какъвто за автомобилната индустрия има например Чехия", казва той.

Споделяне

Още от Бизнес