Купувачът на "Кремиковци" плати цялата цена

Компанията "Елтрейд къмпани" ЕООД, която във вторник спечели търга за обособена част на фалиралия комбинат "Кремиковци", е превела в Българската банка за развитие 284.4 млн. лв. по сделката, съобщи синдикът на бившото металургично дружество Цветан Банков.

Купувачът имаше срок до 18 април да внесе сумата, срещу която спечели търга, а именно 316 млн. лв. За да участва в търга, той внесе депозит от 31.6 млн. лв. и му оставаше да доплати до пълната сума.

Купувачът се оказа 26-годишен инженер с регистрираната преди месец еднолична компания с ограничена отговорност ""Елтрейд къмпани" с уставен капитал от 20 хил. лв. Впоследствие стана ясно, че той е част от подробно разработена схема за купуване на "Кремиковци" от групата фирми за изкупуване на скрап "Надин" с финансовата подкрепа на Първа инвестиционна банка. Самата банка обяви в сряда, че отпуска на "Елтрейд" 59 млн. евро кредит, а останалите пари се осигуряват от предварителните договори на редица компании, които имат интерес да участват в оползотворяването на закупените терени и активи.

Според бизнесплановете на купувачите придобиването на активите на "Кремиковци" ще осребри напълно направените инвестиции.

По Търговския закон се предвижда след като е извършено окончателното плащане, синдикът да подготви цялата документация по проведена тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на кандидат-купувача. Съдът ще провери законосъобразността на проведената процедура, дали са спазени регламентите и плащането и, ако всичко е законно, ще издаде постановление за възлагане на имуществото, включено в обособената част.

Според синдика постановлението за възлагане е "огромен документ" - над 1000 страници, който изисква внимателна и продължителна работа. По тази причина според синдика издаването на постановление не може да стане в рамките на този месец.

Още по темата
Още от Бизнес

За или против машинното гласуване?