Купувачът на ТЕЦ-Варна смята да пусне скоростно един от блоковете й

Сделката между "Сигда" и ЧЕЗ е одобрена от КЗК, очаква се приключването й до края на годината

Купувачът на ТЕЦ-Варна смята да пусне скоростно един от блоковете й

Сделката за продажбата на ТЕЦ-Варна на фирма на бившия транспортен министър Данаил Папаззов получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията, от чието решение става ясно, че плановете на новия собственик са да възобнови експлоатацията на спряната през януари 2015 г. централа, преоборудвайки я да работи на природен газ, а не само да ползва пристанището ѝ, каквито съмнения имаше.

Фирмата "Сигда" ООД бе избрана в края на октомври за купувач на ТЕЦ-Варна в процедура, проведена от досегашния собственик на въглищната електроцентрала – чешката ЧЕЗ. Детайли по сделката все още не са обявени, но се очаква след разрешението от антимонополната комисия тя да бъде финализирана до края на годината.

Все още вървели уточнения по прехвърлянето на акциите и банковите сметки на дружеството, чийто регистриран капитал е 8.505 млн. лв.

От внесеното в КЗК уведомление за концентрацията става ясно, че целта на новия собственик е да модернизира и реконструира оборудването на въглищната централа, която бе затворена, защото не отговаряше на екологичните изисквания на Европейската комисия. ЧЕЗ първоначално имаше намерение за преоборудва централата и вместо въглища тя да използва природен газ, но се оказа, че проектът за екологизацията на ТЕЦ-а на стойност 100 млн. евро не е рентабилен за чешката компания. Още преди да затвори централата, компанията смяташе, че проектът за газификацията ѝ е рисков заради политическия риск при руските газови доставки у нас.

В последните години обаче цената на синьото горива падна, а и след антимонополното разследване на Брюксел срещу "Газпром" и ангажиментите от страна на руския концерн, за да избегне многомилиардните глоби, газовите доставки са по-сигурни и предсказуеми.

Намерението на "Сигда" е да преоборудва на газ и да пусне в експлоатация блокове 4, 5 и 6, където вече е било започнато изграждане на газова инсталация. Купувачът възнамерява да инвестира в дооборудване на газовата установка и въвеждане в експлоатация на един от блоковете в максимално кратки срокове - в рамките на 3-4 месеца", пише в уведомлението на дружеството до КЗК.

Това означава, че напролет може да заработи един от блоковете на електроцентралата и енергийната система да се сдобие с гъвкава мощност, която може да се пуска и спира бърза и да балансира потреблението и от каквито има нужда мрежата ни.

Плановете на дружеството са максимум шест месеца по-късно да заработи още един блок на централата.

Като цяло купувачът има намерение да възобнови дейността на ТЕЦ-Варна и тя отново да придобие статута си на стратегически енергиен обект.

В момента първите три блока на централата нямат право да работят, но в Министерството на енергетиката и в Комисията за енергийно и водно регулиране има постъпило в началото на ноември писмо, с което се иска да се възобновят лицензите им.

Очакванията са "Сигда" да развие и пристанището на електроцентралата, разположено край Езерово, на което са се доставяли вносни въглища за експлоатацията ѝ. Доколкото Папазов като бивш директор на пристанище-Варна има голям професионален опит в управлението на такава инфраструктура, прогнозите са портът да се трансформира за други превози.

По неофициална информация "Сигда" е подготвила инвестиционна програма за тази цел, но дружеството смята да обяви конкретните си планове след като окончателно се приключи сделката и получи акциите на дружеството.

"Сигда" ООД е собственост на Данаил Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител на фирмата, която се занимава с пристанищна дейност и свързаните с нея агентиране и търговско обслужване, спедиция, инвестиционна, инженерингова и други дейности. Дружеството е с капитал от 5 хиляди лева, а за 2016 г. отчита приходи над 7 млн. лв.

ЧЕЗ стана собственик на ТЕЦ-Варна през 2006 г., когато плати на държавата 206 млн. евро. Колко ще получи сега чешката компания от продажбата на актива си, не се знае.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?