Купувачът на Юганск - параван на Газпром?

Газпром си послужи с непозната компания, за да купи Юганскнефтегаз, пише в понеделник на първа страница руският вестник Известия. Прикривайки се зад никому неизвестна компания, Газпром реши да се предпази от американското правосъдие, продължава Известия.

Байкалфинансгруп придоби в неделя главния производствен филиал на Юкос - Юганскнефтегаз срещу 9,35 млрд. долара. Така регистрираната, според руската преса, на 15 декември в Тверска област, Северозападна Русия, компания стана собственик на 76,79 на сто от добивното предприятие. На търга, спрян от хюстънския съд, но все пак организиран от Руския фонда за федерално имущество, се явиха двама кандидати - Байкалфинансгруп и държавният монопол Газпромнефт. "Наддаването" продължи 10 минути.

Представителите на Байкалфинансгруп още от самото начало посочиха сумата от 260 753 447 000 рубли /близо 9,35 милиарда долара/, която превишава стартовата цена на търга от 14 милиарда рубли, толкова тихо, че бяха чути единствено от съперничещата им Газпромнефт. Сътрудникът на Газпромнефт помоли да излезе и да позвъни по мобилния телефон. Когато се върна, той не направи свое предложение и за победител бе призната Байкалфинансгруп, припомня ИТАР-ТАСС.

На адреса на Байкалфинансгруп - 150 други фирми

В потвърждение на тезата, че Байкалфинансгруп е параван на Газпром, вестник Комерсант посочва, че на адреса в Твер, северозападно от Москва, даден като регистрация на компанията, се намира магазин за напитки, наречен "Лондон". Това дава основание на изданието да обяви, че Юганскнефтегаз е изкупен от хора на Лондон, като допълва, че същият адрес е използван за регистрацията на близо 150 фирми.

Според в. Время новостей от Газпром дълго време са търсили механизъм, който да му позволи да купи Юганскнефтегаз и да избегне всякакво разследване.Според някои анализи обаче Байкалфинансгруп може да е свързана с Сургутнефтгаз, частна петролна компания, която оперира в същия регион, в който и Юкос. Сургут обаче също отрече да знае нещо за компанията, спечелила търга. Цитирани от ИТАР-ТАСС източници от петролния и газов сектор на Русия също посочват, че Сургутнефтегаз няма нищо общо с Байкалфинансгруп и че тя няма намерение да купува активи на Юкос.

За да е объркването пълно, в следобедните часове на понеделник председателят на Координационния съвет на Руския съюз на предприемачите Александър Шохин прогнозира, че Газпром може да купи победителя в търга за продажба на Юганскнефтегаз, ако той е бил проведен според правилата.

Тъй като победителят - Байкалфинансгруп, трябва да внесе до 11 януари 2005 г. близо 261 млрд. рубли, Газпром има възможност да се огледа и да вземе решение, смята Шохин.

Менатеп съди Байкалфинансгруп за $20 млрд.

Основният акционер на Юкос - групата Менатеп, оценява загубите си от продажбата на поделението Юганскнефтегаз на 20 млрд. долара и подготвя съдебни искове срещу купувача - Байкалфинансгруп - в Западна Европа /и по-специално във Великобритания/ и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира адвоката на Менатеп Санфорд Сандърс.

още

Сделката потвърди, че руската икономика е сред най-непрозрачните

Покупката на Юганскнефтгаз от неизвестна досега компания, още един път потвърди репутацията на Русия като една от най-непрозрачните икономики в света, пише в понеделник британският в. Файненшъл таймс. Либералният руски политик Ирина Хакамада казва: "Това може да се случи само в Русия, когато напълно неизвестна компания с огромен финансов ресурс, неочаквано за всички, печели този аукцион".

В същото време председателят на Руския фонд за федерално имущество (РФФИ) Юрий Петров заяви, че фондът няма задачата да определи източниците, от които се финансира Байкалфинансгруп. РФФИ не се съмнява в истинността на финансовите документи, представени от Байкалфинансгруп, допълни Петров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му победителят в търга е изразил желание да проведе самостоятелна пресконференция, но нямало информация кога и къде ще се състои срещата с журналистите. Байкалфинансгруп отказа участие в пресконференцията след търга на Юганск в неделя.

Ако победителят не плати до 14 дни, перлата на Юкос става държавна

Не е изключена възможността, ако компанията победител не плати необходимата сума в определения от закон 14-дневен срок, активите на Юганскнефтегаз да станат държавна собственост, обяви началникът на Главното управление на Министерството на правосъдието в Москва Александър Буксман. Байкалфинансгруп е внесла депозит от 1, 7 милиарда долара за участие в търга, които явно са приведени от сметка в Сбербанк.

Буксман допълни, че има вероятност на търг да бъдат предложени и други активи на Юкос, тъй като данъчните задължения на някогашната водеща петролна група, не са платени напълно и съдия-изпълнителите продължават да изискват невнесените налози. Над 27,5 милиарда долара стари данъци има да покрива компанията.

Кристофър Гренвил от Юнайтед Файненшъл груп каза, че руското правителство е решено да приключи случая и да отреже акционерите от Менатеп (холдинговата компания на Ходорковски) от бъдещите финансови потоци в Юкос.

Председателят на журито на търга Юрий Савин определи търга като състоял се и призна, че победата на втория участник, освен Газпром чрез филиала си Газпромнефт, неизвестната компания Байкалфинансгруп, е изненадала организаторите на търга също колкото и всички останали.

РФФИ прие да продаде мажоритарния пакет от акциите на Юганскнефтегаз на непознат играч в търга, като остави анализаторите и търговците да правят спекулации по въпроса кой сега контролира 11 процента от доставките на петрол в Русия, отбеляза агенция Блумбърг. Всички са обезпокоени от липсата на яснота по новата компания, коментира високопоставен западен бизнесмен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Борсите засега не реагират

Резултатите от търга по продажбата на Юганскнефтегаз засега не са променили обстановката на световния петролен пазар, където продължава спадът на котировките, предаде ИТАР-ТАСС.

Към 10.30 часа московско време при електронната търговия на Международната петролна борса в Лондон петролът бе поевтинял с 16 цента до 43,23 долара за барел. В Ню Йорк по същото време в електронната търговия един барел американски лек суров петрол бе понижил цената си с 23 цента до 46,05 долара.

Без коментар оставиха покупката на Юганск и от Европейската комисия. ЕК следи внимателно развитието на ситуацията около петролната компания Юкос, но не смята за необходимо да коментира резултатите от търга за продажба на Основното ѝ производствено поделение Юганскнефтегаз, заяви представителката на ЕК Ема Удуин, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Събитията около Юкос няма да повлияят на отношенията между ЕС и Русия, каза Ема Удуин. Тя обаче добави, че Брюксел би желал руският инвестиционен пазар да бъде по-стабилен и прозрачен.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: