Купувачите на Дипломатическия клуб в Бояна обявили откъде са им парите

АПСК не обявява произхода им, данъчните проверяват целия казус

Купувачите на Дипломатическия клуб в Бояна обявили откъде са им парите

Старозагорската фирма " Ексклузив Уеб Дизайн", която спечели търга за приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна, е декларирала произхода на средствата, с които ще плати постигнатата цена от 8.5 млн. лв. Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в сряда, но без да дадат подробности от къде е обявено, че са парите.

"Нямам информация, тъй като документите не са внесени в надзорния съвет. Най-вероятно е деклариран банков кредит, в което няма нищо незаконно. Отделен и морален е въпросът коя банка отпуска такава голяма сума на трима младежи с фирма с капитал от 3 лв. Ясно е, че те са подставени лица", коментира членът на Надзорния съвет на АПСК Руси Статков пред Mediapool.

Според него ситуацията с приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна е заради празноти в законодателството. Той припомни, че преди време в закона за приватизация е съществувала възможността агенцията да се прекратява приватизационни сделки, за които се установи, че купувачите са подставени лица, или не са от обществен интерес. Сега обаче това не може да стане и Статков коментира, че надзорът на АПСК, чийто член е той, няма да прекрати процедурата. Причината е, че при одобряването на търга не е било взето предвид становището му, че не е законосъобразна продажбата на обособената част от забраненото за приватизация дружество АДИС, в чиито активи е Дипломатическият клуб.

Председателят на Надзорния съвет на агенцията обаче бил уверил Статков, че ще поиска правен анализ на процедурата за Дипломатическия клуб преди разглеждането на сделката.

В Търговския регистър не е отразено "Ексклузив Уеб Дизайн" да е подписала договор за банков кредит, каквато е практиката при обезпечение с активи на фирмата. Предвид, че тя няма такива, остава вариантът заемът да е отпуснат като залог за сумата е именно Дипломатическият клуб в Бояна като бъдещ актив на фирмата с акционери младежи на 20 и 24 години и девойка на 21 години.

Тяхната декларация за произход на средствата и още една - по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари, са внесени в определения срок съгласно изискванията за придвижване на сделката и одобряването ѝ от Надзорния съвет на приватизационното ведомство.

Двата документа са пратени в Националната агенция по приходите (НАП), която е изискала от АПСК информация и всички документи, касаещи целия ход на приватизационната продажба на обособения актив от държавната Агенция за дипломатическите имоти АДИС, която е на Министерството на външните работи.

От НАП вече обявиха, че проверяват фирмата купувач и на практика излиза, че топката за сделката е в нейното поле.

Сделката, зад която се твърди, че стои всъщност депутатът от ДПС Делян Пеевски, предизвика обществен и политически скандал, заради това, че е продаден актив на дружество, което е включено в списъка със забранените за приватизация дружества с държавно участие от 50 процента. Възникна спор дали процедурата е законна. Според АПСК търгът е проведен редовно, тъй като забранителният списък обхващал ясно записани държавни фирми и обособени техни части, а Дипломатическият клуб не е сред тях.

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха тълкувателен закон по подобни казуси като АДИС, а вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се прави анализ на законите и случая с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна. Гледане на законовите предложения не е започнало, няма информация и дали е готов анализът на Дончев.

Той трябва да отговаря на депутатски въпроси по темата в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?