Купувачите на имоти станаха по-взискателни, а инвеститорите - по-гъвкави

Продължаващият спад на имотния пазар и през първото тримесечие на 2010 г. направи купувачите на жилища по-взискателни, а инвеститорите се принудиха да бъдат по-гъвкави, ако искат да реализират сделка, сочи анализ на Татяна Емилова, мениджър “Жилищни имоти” в “Колиърс Интернешънъл“.

Три основни фактора работят в полза на инициативните купувачи на жилищния пазар у нас и правят настоящия момент изключително подходящ за покупка на жилище. Те включват богатия избор на примамливи предложения, готовността на инвеститорите да предложат гъвкави решения и изгодните условия по жилищните кредити, посочва Емилова.

Проучванията на компанията показват, че за първото тримесечие на 2010 г. средните офертни цени на жилищата в столицата са паднали с 3%, като процентът варира за отделните квартали. В кв. “Малинова“ долина понижението на цените е най-съществено - 9%. За “Бояна“ и “Драгалевци“ се отчита спад от 7%, а за “Борово“ и “Манастирски ливади“ – по 6%. Почти без промяна са се запазили цените в райони като “Иван Вазов“ и “Дианабад“, където се наблюдава отрицателен ръст от едва 1%.

Активизиращ ефект върху пазара оказва и достъпното банково финансиране, както и облекчените условия по жилищните кредити. Така например през първата половина на 2010 г. е отбелязан спад на лихвените нива при ипотечните кредити, леко завишаване на процента на финансиране и предлагане на допълнителни бонуси. В допълнение и самите инвеститори се съревновават помежду си с гъвкави предложения като наем с опция за закупуване, разсрочено заплащане на сумата и др., което поставя потенциалните купувачи на жилищни имоти в изключително благоприятна позиция.

Според Емилова трябва да се има предвид, че в следствие на пазарната ситуация купувачите в жилищния сегмент са вече много по-информирани и селективни. Те търсят оптималния баланс между цена и качество на имота, като обръщат внимание на изпълнението, използваните материали, средата и наличната инфраструктура. Именно последното е причина сделките с имоти в строеж да се превръщат във все по-голяма рядкост.

От компанията очакват спадът в цените на жилищните имоти, макар и плавен, да продължи и през предстоящите месеци, след което повишеното търсене и достъпност на кредитите ще допринесе за стабилизирането на цените.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?