Купувачите на жилища дават повече свои пари за сделката

Средният размер на кредитите, раздадени от банките през май, се е запазил сравнително непроменен спрямо април, а най-отчетливата тенденция бе сериозният ръст на кредитите, изтеглени в лева. Това отчитат експертите от консултантската компания “Кредит Център”.

“Основната причина за малкия среден размер на кредитите са по-ниските цени на сделките с имоти напоследък”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. “През последните 2 месеца наблюдаваме и тенденция към увеличаване на процента самоучастие. Това на практика е позитивно явление, тъй като високият процент самоучастие прави крайната цена на вложението за имот значително по-ниска”, добавя Тошев.

По думите му настъпват някои значителни промени в това как е по-изгодно да се инвестират собствените пари в имоти. През последните години редица експерти съветваха сериозна част от сделката за имот да се покрива с кредит, за да може купувачът да инвестира спестените си пари в друго, като ремонт, обзавеждане или в собствения бизнес. В момента обаче икономически по-разумното решение е да се вложи максимално голям процент собствени средства – така покупката ще излезе много по-изгодна на финала.

Сумата, която вземате на кредит – така наречената главница, e константна, а това, което на практика променя стойността на крайното ви вложение, е лихвата и съпътстващите такси, по-голямата част от които също се смятат на база на оставащата за погасяване главница.

Над една трета от купувачите на жилища през май са избрали да финансират с ипотечен кредит между 70% и 80% от стойността на имота. Близо 20 на сто са избрали заемните средства да са 60-70%. С около 2% е намалял делът на купувачите, които са предпочели процентът на финансиране да е между 80% и 90% от стойността на сделката, показват данните на компанията.

През месец май средният размер на изтеглените кредити е почти без промяна спрямо април – 31 212 евро.

Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни вече се превръща в трайно явление, което набра още по-голяма скорост през месец май. Над 30% от изтеглените ипотечни заеми през май са в българска валута, сочат данните на консултантската компания, а в Бургас например повече от 40% от ипотеките са изтеглени в българска валута.

Най-активни на ипотечния пазар през петия месец на годината са купувачите на жилища между 26 и 35 години, които представляват над 55% от всички купувачи. Вторите по активност са кредитополучателите между 36 и 45 години. Най-младите – тези до 25 години, представляват над 5% от потребителите на ипотечни кредити през месец май.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти