Купувачите на жилища с инвестиционна цел се завърнаха на пазара

Бездомните кучета отблъскват наемателите на апартаменти

Покупките на жилища с цел инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата. Това показва анализът на “Адрес Недвижими имоти” за първото полугодие на 2012 г. Сключените с инвестиционна цел сделки са с 15% повече в сравнение с второто полугодие на 2011 г.

 

Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а основно сделките задоволяваха жилищни нужди, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

 

С 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5000 евро. Това поставя не само продавачи и купувачи, но и нас като търговци, в нова среда, посочи Павлов. От една страна трябва да се определи справедливата цена, а от друга да бъде мотивиран купувачът, който през последните години свикна да подхожда към сделка от позицията на печелившата страна.

 

По-зрелите купувачи пак са на пазара

 

Друга интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи. Хората над 45-годишна възраст демонстрират с 23% по-висока активност през второто спрямо първото тримесечие на годината, каза Павлов. Според това също е сериозен знак за подобряване на условията на жилищния пазар.

 

Две са главните групи по-зрели купувачи. Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Сега те виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Обикновено купуват по-просторно и дори луксозно жилище, с което заменят основното си. Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени-ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом, обясни Павлов.

 

Цените на жилищата вървят към стабилизиране, като на годишна база спадът е средно с 4% за страната, отчитат от “Адрес”. В София жилищата са поевтинели средно с 2.42%, в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.3%.

 

“Адрес” отчитат ръст от 10% на броя на сключените сделки на годишна база.

 

Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.

 

Ако към края на 2011 г. хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, то сега ставаме свидетели на групиране на основното търсене – купувачите с добър финансов и социален статус се ориентират към жилища в ценовата категория 70 000 – 80 000 евро, а останалите - към по-ниски нива от около 35 000 – 40 000, показват наблюденията на “Адрес”.

 

Основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари – при 26% от продавачите през първите шест месеца на годината. При над 20% от случаите се продават ненужни имоти.

 

 

Бездомните кучета свалят наемите

Без съществени промени се задържат наемните нива както в столицата, така и в останалите градове от страната, но наемателите са станали по-претенциозни, отчитат още от “Адрес”.

 

“Освен традиционните изисквания, през последните два месеца дори елитни райони, в които по време на оглед се забелязват бездомни кучета, губят своите кандидати”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес”. Тенденцията е особено изразена при семействата с деца и младежите, които са навън до по-късно. Към момента тази опасност влияе върху решението за сделка, а не върху цената, но ако проблемите с кучетата не се разрешат, наемите в някои столични райони могат да претърпят допълнителен спад”, смята Богданов.

 

Възрастовата група на най-активните наематели, подобно на тази на купувачите, също е претърпяла изменения. По-възрастните стават все по-активни на пазара на наеми. Това се дължи на продажбата на имоти заради финансови затруднения и излизането под наем, както и на продължаващата релокация дори на дългогодишни наематели към по-качествени апартаменти с по-ниски наеми, показват наблюденията на брокерите от “Адрес”.

 

Намалява периодът, в който наемателите намират желаното жилище, отчитат още консултантите. Ако преди 6 месеца около 10% от хората търсеха имот между 3 и 6 месеца, то към момента този процент е едва 2%. Над 40% от наемателите пък сключват сделка в рамките на 1 до 3 седмици.

 

Започналите наскоро горещини откроиха нов подход от страна на купувачи и наематели. Те все по-често се обръщат към професионалист, който ще им спести не само време, но и дълги разходки за огледи на имоти, които в интернет изглеждат атрактивни, но всъщност не отговарят на изискванията на повечето клиенти.

 

Активен пазар

 

Прогнозата на “Адрес” до края на годината е за активен пазар, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България.

 

Още в началото на август се очаква сериозно активизиране на пазара на наеми, където бъдещите студенти, последвани от сезонните работници, ще засилят търсенето.

 

Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще съвпадне и с традиционния годишен пик на наемния пазар и допълнително ще го катализира. Очакванията на компанията са метрото да повлияе позитивно и на покупките на жилища.

Споделяне

Още от Имоти