Купувачите на жилища в София се отказват от покупка “на зелено”

Кандидат-купувачите на жилища в София са предпочитали районите с ново строителство, съобщиха в понеделник от националната агенция за недвижими имоти “Адрес”. Прогнозата на брокерите е, че през 2007 година тази тенденция ще се запази. Най-предпочитани от клиентите са жилищата в сгради преди завършване, защото инвестицията “на зелено” (само на проект), вече не е чак толкова рентабилна, както е било преди година.

При новите жилища е отчетено средно нарастване на цените от 10-15% за 2006 година. При панелните апартаменти повишаване на цените е регистрирано през последните два месеца и средният ръст на покачването е 10%. От “Адрес” коментираха, че повишаване на цените на панелните жилища се държи основно на масовото изтегляне на офертите от пазара.

Цените на жилищата във Варна са нараснали с 10.33% през миналата година. За развитието на жилищния пазар обаче влияние оказва не толкова развитието на туризма, колкото фактът, че морската столица е голям миграционен център, към който се насочват жителите от североизточния регион.

Новите жилища във Варна са поскъпнали с около 15%, но поради ограниченото предлагане на този тип имоти в централната част на града там се отчита повишаване с 20%.

В началото на 2006 година цените на новите апартаменти във Варна са се предлагали по 950 евро/кв. м., а през декември цената им е вече 1200-1500 евро за квадрат, коментират от “Адрес”.

Цените на жилищата във втория по големина град у нас – Пловдив - са вдигнали с 13.66%. За първи път от последните две-три години предлагането на жилища на пазара в Пловдив превиши търсенето, коментират брокерите.

Квадратният метър на апартаментите е струвал средно с около 30 евро повече в края на август 2006 г. спрямо януари същата година.

През миналата година и в Пловдив започна строителството на комплекси от затворен тип. Средна цена на жилищна площ в града варира от 350 до 750 eвро за  монолитни жилищни сгради и от 330 до 500 евро за кв. м при панелните апартаменти.

Най-слабо е покачването на цените при жилищата в Бургас. Средният процент на увеличаване при тях е 7.42%. През 2006 г. кандидат-купувачите са търсили апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м и са били склонни да платят за тях цена между 25 и 40 хил. евро.

Комплекс Меден Рудник се очерта като един от най-предпочитаните от клиентите квартали заради новото строителство. Цените на новите апартаменти там са се движили в диапазона 300-340 евро/ кв. м в началото на 2006 г., докато в края на годината вече са се търгували по 340-385 евро/ кв. м.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?