Купувалият гласове зам.-министър отърва ареста

Купувалият гласове зам.-министър отърва ареста

Зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов, който бе уличен в купуване на гласове и търговия с влияние, отърва ареста и излиза на свобода срещу 10 000 лева. В четвъртък прокуратурата се оказа от първоначалното си намерение да иска постоянното му задържане, а причината за това е до болка позната. Заместникът на Емел Етем, подобно на огромната част на попадналите в ареста, е с влошено здраве. Оказа се, че той страда от дископатия и задух.

Обвинението обаче настоя за отстраняването на Филипов от длъжността зам.-министър, което бе уважено от съда. Това така или иначе това бе въпрос на много малко време, като се има предвид, че до две-три седмици предстои смяна на правителството.

След като чу решението на съда, Филипов коментира, че обвиненията срещу него са неоснователни и целта била да бъде дискредитиран, защо с него били водени разговори да заеме пост "на най-високо ниво в министерството". Той продължава да твърди, че е невинен и че не е купувал гласове.

В същото време обаче прокуратурата му е повдигнала още едно обвинение - за злоупотреба със служебно положение, с цел да набави за себе си или за другиго имотна изгода. Размерът на злоупотребата обаче все още не е уточнен.

Филипов, който е зам.-министър от т.нар. ромска квота на НДСВ, бе задържан в понеделник, ден след изборите, заради участието му в мащабна схема за купуване на гласове и уреждането на определени фирми с обществени поръчки. След като бе прибран стана ясно, че той и варненският "цигански барон" Бако Стоянов са опитали да набавят гласоподаватели за мажоритарния кандидат на НДВС в Сливен и военен министър Николай Цонев.

От жълтата партия обаче се разграничиха от Филипов и заявиха, че той е напуснал партията, а Цонев отрече да са пазарувани гласове за кандидатурата му. Въпреки това обаче неофициални източници от прокуратурата са повече от уверени, че става въпрос именно за Цонев.

Покрай разработката за изборна търговия разследващите са установили, че Филипов урежда и обществени поръчки и търгове в полза на определени фирми. Това е ставало освен в неговото министерство и в това на Цонев.

Една от фирмите е била собственост на Бако Стоянов, който по думите на прокурорите е раздавал парите за изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България