Купуваме лиценз и за производството на калашници?

Купуваме лиценз и за производството на калашници?
България има намерение да сключи с Русия лицензионен договор за производството на стрелково оръжие, включително и на автомати “Калашников”, съобщи в четвъртък ИТАР-ТАСС.

Според агенцията, която не посочва източник на информацията си, срокът на договора ще бъде 5-годишен. Той ще регулира и производството в България на автоматите “Калашников”. Пакетът документи, определящ сътрудничеството на България и Русия във военно-техническата сфера, трябва да бъде готов до планираното за началото на май посещение в Русия на българския министър-председател.

Агенцията припомня, че представители на военното и политическото ръководство на Русия нееднократно са обвинявали страни от Източна Европа, членове на бившия Варшавски договор, в “интелектуално пиратство” и производство на съветска военна техника без лицензи. Най-остри критики са били отправяни към България, че с производството на калашници подбива руския пазар на това оръжие в трети страни.

В последните десет години Русия периодично поставя въпроса за лицензите за производството на стрелкови оръжия у нас. През 2005 г. двете страни се разбраха да започнат преглед на лицензите и да се подготви споразумение за тези, които българския военно-промишлен комплекс иска да продължи да използва.

В документите, които от месеци се подготвят от експерти на българската и руската страна и които трябва да са готови до края на април, вероятно ще бъде записано, че българските оръжейни заводи ще запазят около 50 лиценза от над 600. За десет производства, между които и именно на автоматите от типа “Калашников”, държавата ще претендира, че не трябва да плаща, тъй като лицензите за тях са дарени от бившия Съветски съюз.

Предвижда се отделните оръжейни компании сами да договарят цената на разрешенията за производство на оръжие и боеприпаси.

Споделяне

Още от Бизнес