Съветът на Европа за местния вот в България:

Купуването и продаването на гласове подкопава доверието в избирателния процес

Сред препоръките е и даването на високи постове за опозицията в избирателните комисии

Купуването и продаването на гласове подкопава доверието в избирателния процес

Съветът на Европа определи търговията с гласове като основна слабост на проведените през октомври местни избори в България. Заключението е от приетия в Страсбург доклад за България на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета, съобщи БНР.

Купуването и продаването на гласове подкопава доверието в самия избирателен процес, е записано в доклада за местните избори. Криминализирането на търговията с гласове се отчита като плюс, но се посочва, че са необходими още усилия за справяне с това явление.

Една от останалите препоръки в доклада е на опозицията да бъдат дадени повече възможности за достъп до ръководните постове в избирателните комисии. Друга препоръка гласи, че малцинствата трябва да могат да провеждат избирателни кампании на майчиния си език.

Според докладчика Михкел Юкхами от Естония това не противоречи на записаното в конституцията ни, че официалният език в България е български, защото във всекидневния живот, част от който са и предизборните кампании, е допустимо да се използват малцинствени езици.

Обществените радио и телевизионни станции трябва да дадат безплатно ефирно време на всички кандидати, е друга препоръка от доклада.
Неговият автор обясни, че сега само кандидатите, които могат да платят, имат възможност да стигнат до слушатели и зрители – което е недопустимо и трябва да има гарантиран минимум безплатно време при равни условия за всеки кандидат.

Докладът е препоръчителен, при неспазване на препоръките в него не се предвиждат санкции.

Критики и препоръки към изборния процес отправи и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която също наблюдава изборите през октомври. "Президентските и местните избори в България бяха проведени при спазване на основните човешки права и свободи, но обвиненията за купуване на гласове и изцяло платеното медийно отразяване на кандидатите подчертват нуждата от продължаване на реформите", заявиха от ОССЕ.

ОССЕ публикува и списък от 32 препоръки към българските власти за ключови реформи в конституцията и Изборния кодекс, сред които Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде с постоянно действаща професионална администрация и с независим бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България