Купуването на гласове може да се наказва със затвор до 3 години

Купуването на гласове по време на избори да се наказва със затвор до 3 години или пробация. Това решиха в четвъртък депутатите от правната парламентарна комисия, които гледаха на второ четене предложения за промени в Наказателния кодекс (НК). Наказанието за онзи, който продава гласа си, ще е до 2 г. затвор или пробация.

Предложението за промени в НК е на депутата на “Атака” Павел Шопов, чийто текст бе приет на първо четене миналата седмица в пленарната зала. В него Шопов бе предвидил и парично наказание за купуване на гласове, но в четвъртък юристите в НС отхвърлиха това с аргумента, че няма логика да има парична санкция и затвор.

На заседанието си комисията отхвърли проекта за решение на Тодор Батилов (“Атака”) за спиране на безвъзмездното ползване на държавни и общински автомобили в предизборни кампании.

Според Батилов предложението му би допринесло за изравняването на възможностите на отделните кандидати.

Членовете на комисията се съгласиха с основанията на Батилов министрите и депутатите да не използват служебните си коли по време на предизборните си обиколки. Въпреки това те не подкрепиха искането му, тъй като парламентът няма правомощия да приеме подобно решение, което се отнася до членове на правителството.

Надка Балева (БСП) каза, че дори решението да бъде прието, то няма да върши работа, тъй като не може да бъде доказано дали министрите и депутатите са използвали служебните си автомобили за целите на предизборните кампании.

Споделяне

Още от България