Купуването на гласове ще се наказва и със затвор, стига да се докаже

Купуването на гласове ще се наказва и със затвор, стига да се докаже

Десетина дни преди местния вот депутатите са на път да приемат поредните промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с купуването и продаването на гласове, които мнозина определят като безсмислени и неработещи. Темата бе повдигната още миналата седмица, когато от многобройните предложения за поправки на НК мина само тази на Павел Шопов (“Атака”), който поиска затвор и глоба за онези, които продават или купуват гласове на избиратели. Въпреки явната нагласа на управляващи и опозиция да приемат тази санкция, е ясно, че тя ще е “мъртво родена”, защото няма как да се проверява или доказва как се купуват гласове, коментират в кулоарите на парламента депутати.

Обобщеният законопроект, който бе разискван в сряда на второ четене, предвижда с лишаване от свобода до 3 години или с пробация да се наказва този, който организира купуването на глас. Наказанието за онзи, който продава гласа си, ще е затвор до 2 години или пробация.

Юристката Мая Манолова (БСП) обаче заяви, че предложените санкции са “нереалистични, защото не може да бъдат вкарани в затвора 2000 роми от гетото в Пловдив, които са продали гласовете си”. По думите ѝ купуването на гласове придобива все “по уродливи измерения”.

Манолова посочи, че в сегашната формулировка, предложена от правната комисия, лишаването от свобода е "предвидено и за циганските барони, и за тези, които продават своите гласове".

Според нея при тези санкции и двете страни ще бъдат принудени да прикриват деянието и покупко-продажбата на гласове ще бъде трудно доказуема.

Тя предложи парична санкция от 200 до 1000 лева и затвор до 1 година.

Шефът на правната комисия в НС Янаки Стоилов (БСП) каза, че подкрепя предложението на Манолова наказанието за продажба на глас да е до 1 година затвор или пробация, но не вижда смисъл в НК да бъде записвана парична глоба, защото няма да бъде плащана.

Павел Шопов отново настоя да се предвиди наказание лишаване от свобода.

Владимир Дончев (НДСВ) посочи, че вината за купуване на гласове е на политиците, защото избирателите ги наказват с три неща – да не гласуват, да изменят на принципите си и да отиват при нови политически формации, както и да продават гласа си.

Гласуването на промените ще бъде в четвъртък, а влизането им в сила е след обнародването им в Държавен вестник.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?