Купуването на само 8 самолета F-16 е като да си вземеш половин кон

Георги Панайотов, сн. БГНЕС

Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила изтребители F-16, каза служебният военен министър Георги Панайотов в парламента.

"Когато НС взе решение да се купуват 8 самолета F-16, от гледна точка на военните способности, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става. Една ескадрила се състои от между 14 и 16 самолета. Ако България иска да има способности да охранява своето небе, тя трябва да има една ескадрила", обясни военният министър.

Служебният кабинет задвижи процедурата по закупуването на още 8 изтребители F 16 oт САЩ и "Локхийд Мартин", както е планирано в приетия от парламента инвестиционен проект, но ГЕРБ го атакува остро.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска от американската страна проектодоговор за придобиване на следващия транш изтребители, но това не обвързва страната ни с евентуална сделка, тъй като тя трябва да мине през парламента, става ясно от отговор на служебния военен министър на парламентарен въпрос, зададен от депутата Христо Гаджев (ГЕРБ).

"Крайното решение кога, при какви условия и на каква цена, България ще доокомплектова ескадрилата си с F16 е в правомощието и отговорностите единствено на НС", каза Панайотов.

"Към служебното правителство и към мен като министър на отбраната бяха отправени обвинения, че водим преговори за закупуване на самолети - изтребители F16", обясни той и посочи, че нито служебното правителство, нито МО води преговори за закупуване на нови изтребители F16.

"Проектът за модернизация на военновъздушните сили е един от приоритетните инвестиционни намерения на МО. Както знаете за неговата реализация и в изпълнение на член 16 ал. 7 два парламента 43-тия и 44-тия приеха решения, с които са одобрени проекти на инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация - актуализиран проект за придобиване на нов тип боен самолет. Това е решение на Народното събрание, обнародвано на 19 юни 2018 г.", посочи Панайотов.

По думите му основният замисъл на проекта е придобиване на един тип самолет в една конфигурация, което е предвидено да се извърши на два етапа - първи за придобиване на осем самолета и втори за придобиване на още осем самолета.

"В началото на 2019 г. бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на F16 и свързаните с тях оборудване и бойно снаражение. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-тия и 44-тия парламент за придобиване на общо 16 самолета МО продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Затова сега единствено възможният подход е изпращане на писмо-запитване и едва след получаването на отговор от американска страна, което би отнело от шест до осем месеца, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход с детайлни параметри като цена, обхват, начин на плащане, размер на вноските, срокове за доставка", обясни министърът.

"След приемането на проект за инвестиционен разход от парламента, в случай че Народното събрание реши да одобри такъв проект, може да се пристъпи към подписването на договор, който ще бъде реализиран едва след като парламентът го одобри. Така че в случая това, което е направило МО е да изпратим едно писмо за получаване на допълнителна информация, без тази информация НС не може да вземе решение дали да купи или да не купи още осем самолета".

Той допълни, че от тази трибуна са били направени обвинения, че служебното правителство е заложило пари.

"Няма такова нещо. Ние сме служебно правителство, администрацията трябва да функционира и проектите за модернизация на Българската армия трябва да се движат. Окончателното решение какво, кога да стане е ваше на народните представители", заяви Панайотов.

България вече закупи 8 машини от САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово. Според българския проект трябва да закупим още 8 машини, за да можем постепенно да се откажем от старите съветски МиГ-ове.

Очаква се вторият транш машини да бъде заплатен разсрочено.

Споделяне

Още по темата

Още от България