Кураж трябва, за да се обвинят поръчителите на убийството на прокурора Колев

Кураж трябва, за да се обвинят поръчителите на убийството на прокурора Колев

За да има обвинения срещу поръчителите на убийството на прокурора Николай Колев, трябва да има кураж. Това стана ясно в сряда от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов. Последното възобновяване на разследването за извършеното преди 8 години убийство на прокурор Колев е от декември миналата година, след като близките на убития осъдиха държавата в Страсбург, защото разследването на това престъпление не е било нито независимо, нито ефективно.

Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев съобщи, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров – Трактора ще бъде разследван и за смъртта на Колев, тъй като съпругата на убития твърди, че зад това престъпление стоят бившият главен прокурор Никола Филчев и Алексей Петров.

"Важното е колегите от МВР да успеят да разкрият извършителя. Под разкриване разбирам посочване на конкретния извършител със съответните доказателства", заяви Кокинов пред журналисти в сряда.

Веднага обаче му бе припомнен случай за повдигане на обвинения за поръчителство на убийство без да е разкрит извършителят. Става въпрос за показния разстрел на Боби Цанков, за който като поръчители бяха обвинени братя Маргини на базата на свидетелски показания. Показанията обаче не позволиха на съда да постанови постоянно задържане по това дело срещу тях.

Вдовицата на Николай Колев – Нанка Колева, която е прокурор, отдавна твърди, че зад убийството на съпруга ѝ стоят бившият първи обвинител Никола Филчев и Алексей Петров. Същото нещо твърди и Едвин Сугарев, който е давал показания в тази посока в присъствието на Бойко Борисов, когато последният е бил главен секретар на МВР.

Кокинов обаче коментира, че не може да се прави сравнение между показанията на Нанка Колева и Едвин Сугарев и тези на Иво Илчев, който свидетелства срещу Маргините. 

"Ако наблюдаващият прокурор има куража за това (да повдигне обвинения по показанията на Нанка Колева и Едвин Сугарев – бел.ред.), ще го направи. Прокурорът трябва да може да защити тезата си в съдебната зала", коментира Кокинов .

Той каза, че Филчев е разпитван преди години по това дело, но дали Алексей Петров е давал показания, градският прокурор не можа да си спомни.

В момента делото за убийството на Николай Колев се наблюдава от прокурор Димитър Димитров от Софийската градска прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България