Куриерската компания "Спиди" с нов логистичен център край Стара Загора

Проектът се финансира със заем от 2 млн. евро по инициативата "Джесика"

Куриерската компания "Спиди" с нов логистичен център край Стара Загора

Една от водещите куриерски компании у нас "Спиди" ще има нов логистичен център с помощта на инвестиционен заем от близо 2 млн. евро по европейската инициатива "Джесика". Това съобщи фонд мениджърът на Регионалния фонд за градско развитие "Сосиете женерал Екпресбанк".

Заемът от 1 942 930 евро се отпуска на бившата дъщерна компания на "Спиди" – "Пит Бокс", която беше продадена през март 2014 г. срещу 1 млн. лв. на 39-годишната Светослава Здравкова Дичева, показва справка в Търговския регистър. Кредитът трябва да бъде върнат в срок от 15 години. Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е за 1 298 700 евро.

Схемата е "Пит Бокс" строи логистичния център в старозагорското село Маджерито, а след това го отдава дългосрочно под наем на "Спиди". Базата ще бъде главен център за прегрупиране и претоварване на палетни пратки на "Спиди", е посочено в съобщението.

Логистичният център ще бъде изградена на част от територията на бившия държавен птицекомбинат край Стара Загора и ще има площ от 5400 кв. метра.

Инвестицията ще доведе до разкриване на 10-15 постоянни, както и 40 временни работни места при строежа.

"Изграждането на логистичния център ще има положително въздействие върху бизнес климата и ще помогне за привличане на допълнителни инвестиции в региона", коментира Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Проектът е подкрепен от община Стара Загора. Това е шестият проект, който се реализира по европейската инициатива в Стара Загора. Първи в цялата страна беше реализиран ремонта на Централния пазар в града. Другите са двата проекта за реновация на стадион "Трейс Арена" в кв. "Кольо Ганчев" , реконструкцията на закрития плувен басейн в града и модернизацията на част от производствените сгради на "Холдинг Загора".

"Джесика" (JESSICA) е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на инвестиции в градска инфраструктура, образователни, спортни и културни обекти.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициативата за шестте големи града Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Някои от по-значимите проекти по програмата са изграждането на нови производствени мощности в индустриалната зона на Русе, създаването на постоянен изложбен център "Флора" в Бургас, реновиране на историческата сграда "Юнашки салон" във Варна, изграждане на мултиплекс с 4 кино зали в Плевен, нов паркинг във Варна, както и завод за хлебни продукти в Пловдив на "Симид".

Споделяне

Още от Бизнес