Куриози: ГЕРБ губи евродепутат за сметка на Андрей Слабаков от листата на ВМРО

Сн.: БГНЕС

ГЕРБ губи един мандат в Европейския парламент за сметка на ВМРО, която ще вкара втори евродепутат в лицето на Андрей Слабаков. Режисьорът, известен най-вече с енергичната си кампания в защита на тютюнопушенето, е изместил с преференции втория в листата на ВМРО – депутата Юлиан Ангелов. Така освен водача на листата Ангел Джамбазки, партията на вицепремиера Красимир Каракачанов ще бъде представлявана в ЕП и от Слабаков, сочи информация на ВМРО.

Към момента от ЦИК отказват коментар, а на страницата ѝ все още не са публикувани окончателните резултати. 

ВМРО взема втория си мандат от партията победителка ГЕРБ, която ще остане с 6 евродепутати вместо 7, в резултат на което "гори" Лиляна Павлова (освен ако няма пренареждане в листата на ГЕРБ заради преференции).

При това положение победилата на евроизборите партия ГЕРБ ще има 6 мандата, БСП - 5, ДПС -3, ВМРО -2, "Демократична България" - 1.

Слабаков успява да измести Ангелов, след като е получил преференциално 6.5% от гласовете за листата на ВМРО. За Джамбазки са дадени 40% от преференциите.

"Със сигурност вкарваме двама. Слабаков има преференции над 5-процентната бариера", каза пред Mediapool Юлиан Ангелов, който е и шеф на предизборния щаб на ВМРО. Той твърди, че няма проблем, задето е изместен в преференции.

Засега Слабаков не е споменавал да има намерения да се отказва.

Първото му предизборно обещание е било, че ще ходи на работа, ако бъде избран. Освен това е обещал да пуши само на опредените за това места, да говори "само истината" и да защитава правата на всеки българин.

Той е изброил и "греховете си": "Пуша повече от колкото трябва Пия, като всички хора Псувам, когато се налага Харесвам жени. Хетеросексуален съм. Обичам жена си Обичам семейството си Обичам месо. Свинско. Имам чувство за хумор. Имам много приятели. И те имат грехове. Харесвам интелигентни хора. Вярвам, че всички хора се раждат добри. Смятам думите "мама" и "тате" за свещени. Вярвам, че всеки хомосексуален хетеросексуална майка го е раждала. Не харесвам хейтъри, тролове, вегани, джендъри и прочее гад. Не харесвам Истанбулската конвенция. Не харесвам гей паради. Не одобрявам еднополовите бракове. Твърде толерантен съм. Не вярвам в Европейските ценности. Вярвам в Християнските. Обичам страната си. Нарича се България", е написал той във Фейсбук.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019