Куркулас напомни, че съдебната и административна реформи са най-важните през следващите месеци

Ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас напомни, че административната, икономическата и съдебната реформи са най-важните предизвикателства пред следващите месеци пред България. Това той заяви на специална пресконференция, посветена на предстоящото отбелязване на Деня на Европа - 9 май.

Посланик Куркулас напомни, че България ще получи по 300 милиона евро на година финасова помощ от Брюксел, като сумата ще се увеличи до 40 % през 2004 - 2006 г., което е много повече, отколкото ангажимента на България по закриването на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй"." Това е правилният начин да се балансират плюсовете и минусите относно Козлодуй", подчерта ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас.

Ръководителят на делегацията на Европейската комисия отказа да коментира българската позиция за Ирак и конфликта ЕС - САЩ, като предпочете да акцентира на областите на сътрудничество между Европа и Америка. Той даде за пример сътрудничеството при мироопазването на Балканите и в Афганистан. Куркулас вметна само, че влизането в ЕС е необратимо интегриране, което не може да се разпусне подобно на съюзите от 19 век.

Сто български общини са проявили интерес да отбележат Деня на Европа, но Делегацията ще подкрепи финансово само 21 от тях, поради финансови ограничения. Куркулас благодари днес на неправителствените организации, медиите, бизнесорганизациите, академичните среди и на правителството за сътрудничеството по провеждането на тържествата за 9 май. Посланикът на ЕС подчерта радостта си от наличието в България на политически и обществен консенсус по присъединяването към съюза.

Днес ще се състои и петото издание на церемонията по връчване на наградите "Робер Шуман" за най-добър журналистически материал на тема Европейския съюз и България.

Денят на Европа се празнува в България за пета поредна година. Все повече българи възприемат този ден като символ на Обединена Европа. А все повече български общини отбелязват 9 май по собствена инициатива.

На този ден преди повече от половин век в Париж на фона на заплахата от нова световна война министърът на външните работи на Франция Робер Шуман прочита декларация пред международната преса. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". На среща в Милано през 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз обявяват 9 май за Ден на Европа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?