Куркулас омаловажи предстоящия мониторинг на правосъдната ни система

Не трябва да се отдава по-голямо политическо значение от необходимото на предстоящата партньорска проверка по преговорната глава "Правосъдие и вътрешен ред". Това каза в петък ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в София Димитрис Куркулас, помолен да коментира очакванията на Еврокомисията от проверката, която започва идната седмица.

Петимата експерти, които ще дойдат, са независими и техните заключения имат само консултативен характер за окончателния доклад на Европейската комисия по тази преговорна глава през октомври 2005 г., уточни Куркулас. Той обаче подчерта, че е изключително важно България да спази поетите ангажименти по "Правосъдие и вътрешен ред" и изрази убеденост, че ще стане.

За разлика от него, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева многократно е подчертавала значението на мониторинга от страна на експертите, изпращани у нас от Брюксел. Апелите на Кунева са свързани с опасността членството на България в ЕС да бъде отложено с една година, ако страната ни забави и без това буксуващата съдебна реформа, за което е критикувана от Брюксел от самото начало на преговорите за присъединяване.

Критиките към правосъдието и особено към досъдебното производство бяха акцент и в последния годишен доклад на Европейската комисия от края на 2004-та.

По повод очакваното подписване на договора за присъединяване на България към ЕС в края на април 2005 г., Куркулас коментира в отговор на въпрос, че евентуални промени в българското правителство не могат да бъдат пречка за подписването.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?