Куркулас: Убедени сме, че България ще спази графика за присъединяване към ЕС

България уверено върви по пътя за присъединяване към ЕС и сме убедени, че с необходимата политическа воля от двете страни графикът ѝ ще бъде спазен. Това каза във вторник ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас, на пресконференция по повод Деня на Европа - 9 май.

Посланик Куркулас подчерта, че присъединяването на България и Румъния към ЕС е част от историческото разширяване на съюза с 10 нови страни членки на 1 май т.г., което е подчертано нееднократно от Европейския съвет с приемането на ясен график за приключване на преговорите до края на 2004 г. и подписване на договора за присъединяване през 2005 г.

Обстоятелството, че спазихме графика за 10-те нови страни членки ми вдъхва още повече оптимизъм, че ще бъдем в състояние да спазим графика и за България, каза Димитрис Куркулас. Ако Европа успява да интегрира 10 държави-членки, защо да не успее да интегрира България и Румъния, допълни той.

Ръководителят на Делегацията на Еврокомисията подчерта, че преди затварянето на последните 4 преговорни глави България трябва да изпълни поетите ангажименти, свързани с реформата в държавната администрация и в съдебната власт.

България има голямо стратегическо значение за ЕС, за политическата и икономическа стабилност на Балканите, ЕС се нуждае от България, каза посланик Куркулас и добави, че съюзът с нетърпение очаква да я приветства като пълноправен член през 2007 г.

Димитрис Куркулас се спря и пред предизвикателствата, пред които е изправен разширеният Европейски съюз. ЕС трябва да довърши институционалната си реформа и да предприеме необходимите мерки, така че просперитетът да не се ограничава само в разширения съюз и да не се създават нови разграничителни линии между разширена Европа и съседните страни.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?