Курсът на долара прехвърли 68 рубли за пръв път от април 2016 г.

Русия ще намали инвестициите в американски ценни книжа и ползването на щатски долари

Курсът на долара прехвърли 68 рубли за пръв път от април 2016 г.

Курсът на долара излетя в понеделник до 68.66 рубли за долар, достигайки максимума си от април 2016 г. досега. Понижението на руската валута през последните четири дни доведе до повишаване на курса на долара с 5 рубли. Напрежението на пазара обаче постепенно спада и в хода на търговията на Московската борса един долар вече се обменяше за 68.15 рубли.

Едно евро се разменяше за 76. 77 рубли - близо до най-ниските стойности от април тази година.

Преди ден САЩ обявиха, че ще наложат на Русия нови икономически санкции във връзка с отравянето на бивш руски шпионин с нервнопаралитичния газ "Новичок" във Великобритания, и споменаха за възможна втора вълна от "драконовски" санкции в бъдеще.

Руската централна банка (РЦБ) определи черната седмица за рублата като "естествена реакция на финансовия пазар пред потенциалните нови санкции".

"Такива епизоди на голяма нестабилност вече са възниквали в миналото, с временен характер", посочи РЦБ, като увери, че "наблюдава финансовата ситуация" и обеща да вземе при необходимост мерки за "ограничаване на нестабилността".

Евентуалната втора вълна, наречена "драконовска" от представител на САЩ, може да включи затваряне на американските летища за руски авиокомпании и дори преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Русия ще разглежда като "обявяване на икономическа война" евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, предупреди в понеделник руският премиер Дмитрий Медведев.

Анализатори от БКС, цитирани от руския в. "Комерсант", коментираха, че "желаещите да излязат от рублата в очакването на нови санкции се оказаха твърде много". Това се отрази и на пазара на държавни облигации, тъй като законопроектът на американския Сенат предвижда въвеждане на санкции срещу нов руски дълг.

Руският финансов министър и вицепремиер Антон Сиуланов обяви в понеделник, че в отговор на новите санкции Русия планира да намали инвестициите си в американски държавни ценни книжа и да спре да плаща в щатски долари.

"Ограничихме инвестициите си в американската икономика и в американски ценни книжа до минимум и ще продължим да го правим", каза той в неделя вечерта в интервю за телевизия "Россия 1".

"Ще спрем да използваме щатския долар и ще си ползваме националната валута, както и други валути, включително европейската валута", каза министърът.

САЩ обявиха нови санкции срещу Москва в сряда. Те ще влязат в сила на 22 август и се очаква да засегнат редица продукти в областта на сигурността и отбраната.

Същевременно Антон Силуанов представи успокоителни прогнози за руската икономика и отражението на санкциите върху нея.

 

Руското министерство на финансите очаква растежът на брутния вътрешен продукт през 2018 г. да се ускори до 1,8-2 на сто, а през идните години темпът да се засили, посочи той.


Министърът прогнозира, че отслабването на рублата във връзка с американските санкции може да доведе до увеличаване на инфлацията до 3 на сто. Показателят все пак ще остане в коридора, определен от Руската централна банка, допълни той.

Информацията за планираните нови санкции на САЩ вече се отрази на курса на рублата и това може да доведе до растеж на инфлацията, отбеляза Силуанов.

Той оцени, че ако при запазване на съотношението между валутните курсове, според министерството на финансите влиянието на санкциите върху инфлацията се оценява на около 0.5 процентни пункта.

Министърът увери, че валутните сметки на руските граждани в руски банки няма да пострадат при въвеждане на новите санкционни мерки.

Евентуалното налагане на санкциите ще бъде "неприятно, но не и смъртоносно за руската икономика", допълни той.

По думите му централната банка ще вземе необходимите мерки, за да подкрепи банките, които се сблъскат с проблеми заради санкциите, за което разполага с достатъчно резерви.

Междувременно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин засега не е давал никакви нареждания по повод ответни мерки спрямо подготвяните нови санкции на САЩ. Той напомни, че в такива случаи се прилага "принципът на огледалността" и засега САЩ са обявили само анонс, но не са въвели санкции. Докато параметрите на новите американски санкции са неизвестни, да се говори за конкретни ответни мерки е некоректно, каза Песков. Малко по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ведомството вече разработва ответни мерки на новите американски санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес