Курсът на юана във фокуса на стратегическия диалог САЩ-Китай

Курсът на юана във фокуса на стратегическия диалог САЩ-Китай

Курсът на китайския юан спрямо долара, двустранното икономическо сътрудничество и премахването на бариерите пред него, Иран и Северна Корея бяха първите теми, по които говориха лидери от САЩ и Китай участващи в двудневния американо-китайски стратегически и икономически диалог на високо равнище в китайската столица.

В първия ден от разговорите на върха в Пекин американският министър на финансите Тимъти Гайтнър призова Пекин да намали бариерите пред търговията и да развива по-балансирана икономика, предаде Ройтерс. Министърът прикани китайското правителство да позволи покачване на курса на юана спрямо долара, което би отразявало пазарните сили и тенденции.

Според Гайтнър един силен юан ще предостави необходимата на Китай гъвкавост да поддържа икономическия растеж с ниска инфлация, но и да засили инициативите за китайския частен сектор да пренасочи ресурси към по-продуктивни дейности с по-голяма добавена стойност, които ще бъдат важни за бъдещия растеж на китайската икономика.

В отговор на тези призиви Китай обеща в началото на срещата повече реформи относно обменния курс на валутата си, но не посочи график кога ще бъдат извършени тези реформи.

Президент Ху Цзинтао подчерта, че Китай ще напредва с реформите на механизма за обмен на юана, но това ще бъде съгласно принципите на взимане на независими решения. Президентът подчерта, че процесът ще бъде поетапен и контролиран от китайските власти.

Юанът беше замразен спрямо долара през 2008 г., за да се помогне на китайските износители да останат конкурентноспособни в момента на кризата и на ниското търсене на световните пазари.

Според американски бизнес групи курсът на китайската валута спрямо долара е с 40 процента по-нисък от нормалното. Някои американски законодатели настояват за наказателни мерки срещу Пекин заради изкуствено поддържания нисък курс на валутата.

От своя страна в първия ден от диалога на високо равнище Китай призова САЩ да оповести сроковете за снемане на ограниченията за експорт на високотехнологична продукция. Пекин не веднъж е подчертавал, че снемането на тези ограничения ще позволи да бъде уреден проблемът с търговския дисбаланс между Китай и САЩ. Ограниченията засягат технологии с двойно предназначение, които биха могли да се използват и във военната индустрия.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова  Китай да работи заедно с ООН за координиран отговор на действията на Северна Корея, обвинена в потопяването на южнокорейски военен кораб в края на март. Откривайки двудневните американско-китайски разговори на високо равнище в Пекин, Клинтън заяви, че трябва да бъде потърсена отговорност от Пхенян за трагичния инцидент, отнел живота на 46 южнокорейски моряци, който, според международното разследване, е причинен от торпедо, изстреляно от севернокорейска подводница.

Китай е главният съюзник на Северна Корея и засега остава неутрален по въпроса. Клинтън наречи случилото се сериозно предизвикателство и прикани Пхенян да спре с провокативните си действия.

По повод Иран Клинтън изрази мнение, че проектът за резолюция с нови санкции на Съвета за сигурност, подкрепян и от Китай, ще изпрати ясен сигнал на Техеран. Посланието на този проект към Иран е: изпълнявайте задълженията си или ще се изправите пред нарастваща изолация и последиците от това, предупреди Клинтън.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?