Курсове за викинги откри норвежки колеж, вдъхновен от сериали

Кадър от филма "Викингите"

Необичани курсове – за викинги, открива колежът в норвежкия град Сельорд, намиращ се на 150 км западно от столицата Осло, предаде БТА в  сряда.

Студентите ще изучават коване на мечове, правене на бижута, сламени покриви, обувки, грънци и, разбира се, управление на викингски кораби. Всичко това те ще правят в естествена среда и дори ще повторят някои от походите на предците си, но за щастие няма да завладяват Англия и Франция отново.

Желаещите да се запишат са много, заявява пред местна медия директорът на колежа Арве Хусби. По думите ѝ новото образователно направление е свързано с растящия интерес към темата за викингите, рицарите и Средновековието покрай сериали като "Игра на тронове" и "Викингите".

"Някои са се заинтересували от темата, след като са гледали сериали. Други просто искат да научат занаят. Ние предлагаме качествено образование и ако хората го изберат заради сериали, само ще са доволни и щастливи", отбелязва Хусби.

Колежът вече е наел и главен преподавател по викингство - датчанинът Йепе Нордман Гарли, който е бил предпочетен за мястото пред 22 други кандидати и досега се е определял като "викинг в свободното си време". Когато може, той се усамотява сред природата и се опитва да възпроизведе максимално точно живота във викингската епоха.

"Аз лично предпочитам "Игра на тронове". "Викингите" е пълен с фактически грешки", коментира той пред норвежкото национално радио.

Викингите са варварски народи, които обитават скандинавските брегове през ранното Средновековие. Те са забележителни земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци, но и смели и жестоки завоеватели, а експанзията между 517 до 1066 г. се простира от  Винланд до Биармия и от Каспийско море до Северна Африка.

Споделяне

Още от Общество