Курсовете на обменните бюра - вече само с две цифри след запетаята

Обменните бюра са задължени от вторник да обявяват на таблата си валутните курсове само с две цифри след десетичната запетая. Това предвиждат промени в Наредба 4 на финансовото министерство, която регламентира дейността на бюрата. Промените са в сила от 1 февруари 2005 г.

Досега бюрата трябваше да изписват обменните курсове до третата цифра след запетаята. Новото изискване се прави с цел да се премахне една от най-разпространените измами, при която собствениците на бюра слагат допълнителна единица след десетичната запетая в курсовете на валутите и така зрително подлъгват клиентите.

По този начин вместо обменен курс за еврото от 1,955 лв. често може да се види изписано 1,1955, което е разлика от близо 90 стотинки за едно евро. Клиентът усеща уловката след като сделката вече е извършена.

Втората промяна в наредбата е свързана с изискването обменният курс на валутите в бюрата да не се отклонява с повече от 20% от курса на БНБ за всяка валута.

Отпада и досегашното изискване за сключване на писмен договор между клиента и обменното бюро за сделки, при които отклонението на курса е над 10% от курса на БНБ.

Промените в наредбата бяха одобрени в края на 2004 г. и обменните бюра имаха един месец, за да се пригодят към новите изисквания, казаха от Главната данъчна дирекция (ГДД). От вторник служители от звеното за оперативен контрол в ГДД тръгват на инспекция дали се спазват новите изисквания.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?