Курц стана първият австрийски канцлер отстранен с вот на недоверие

Себастиан Курц (в средата) на сбогуване в австрийския парламент

Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласуване в парламента на вот на недоверие срещу него, предаде Ройтерс.

Вотът срещу Курц подкрепиха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц.

Заради скандален видеозапис на нейния тогавашен лидер Ханс-Кристиан Щрахе обаче Курц сложи край на коалицията им. Така на практика той остана начело на правителство на малцинството.

По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.

Гласуваният днес вот на недоверие е първият успешен срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия, отбелязва ДПА.

Партията на Курц спечели вчерашните евроизбори в страната.

"Горд и удовлетворен съм от работата, която свършихме като правителство през последната година и половина", заяви пред парламента Курц. Той беше призовал за нови избори през септември, но опозиционната Австрийска социалдемократическа партия внесе вот на недоверие преди това.

"Себастиан Курц е отговорен за цялата ситуация, в която се намираме в момента", заяви Йорг Лайхтфрид, депутат от АСДП.

"Да искате да свалите цялото правителство, това е нещо, което никой в страната не може да разбере", заяви Курц преди гласуването.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?