Курумбашев става почетен консул на Малайзия в България

Курумбашев става почетен консул на Малайзия в България

Бившият евродепутат от БСП Петър Курумбашев ще бъде новият почетен консул на Малайзия в България със седалище в София и с консулски окръг, обхващащ територията на страната ни.

Решението е взето на заседанието на Министерския съвет във вторник. Със същото решение кабинетът е оттеглил даденото съгласие Светослав Джамбов да изпълнява вече функциите, с които е натоварен от 2006 година досега.

От 2017 до май 2019 година Курумбашев беше евродепутат от опозиционната БСП. Той обаче не стана част от листата на социалистите за евровота миналата година. Тогава лидерът на социалистите Корнелия Нинова му предложи неизбираемото 9-то място, но той го отказа.

"Това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи", написа тогава той.

Курумбашев не влезе в европарламента веднага след изборите през 2014 г. заради решението на Сергей Станишев, който по това време беше лидер на партията, да не се отказва от мястото си в ЕП. Станишев все пак отиде в ЕП, след като Илияна Йотова стана вицепрезидент през 2017 година.

Преди да стане евродепутат, той беше народен представител от "Коалиция за България". Бил е и общински съветник в София, отново от групата на БСП.  

Споделяне

Още по темата

Още от България