Кушлев поиска комисия да управлява отнетите в полза на държавата имоти

Да се създаде комисия, която да управлява отнетото в полза на държавата имущество, предложи в четвъртък председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев.

Според него за създаването на тази институция няма да се харчат държавни пари, защото тя може да се оглавява от финансовия министър с членове други зам-министри и представител на комисията “Кушлев“.

Той предложи да с есформила национален фонд, в който да постъпва отнетото имущество и комисията да го разпределя - за правозащитните органи, за благотворителни цели, за детски домове, за обезщетяване на жертвите от престъпления.

У нас не се обезщетяват жертвите на престъпления, добави Кушлев. Той допълни, че се срамува, когато от европейските институции го питат какво се прави в тази насока.

Законът ще даде възможност, ако една сграда не може да се продаде на изгодна цена, да може да се даде за детска градина или детски дом, посочи Кушлев.

Той даде и пример как в САЩ службата на американските маршали наема фирми, които стопанисват отнетите в полза на държавата предприятия.

Каква ще бъде практиката, която ще предприемем ние, трябва да се реши от законодателя, допълни Кушлев. Бих препоръчал имуществото да не се продава винаги, ако може да носи печалба на държавата, нека се стопанисва, посочи той.

Кушлев уточни, че вече се работи по подобен закон и се очаква до края на юли той ще влезе Министерския съвет, а през есента - в парламента.

Работим добре с данъчните, с МВР, ДАНС, промениха се нещата, заяви Кушлев в отговор на въпрос как оценява работата на комисията с другите институции. Бих казал, че съществува нова политическа рамка на взаимодействие между нашата служба и останалите институции, на това се дължат и добри резултати, които показваме, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?