Кутев: Чакат ни кризи, а всички резерви в бюджета са изчерпани

Кутев: Чакат ни кризи, а всички резерви в бюджета са изчерпани

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има".

Това каза пред БНР говорителят на служебното правителство Антон Кутев. По думите му вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това.

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие", каза той

Той подчерта, че бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно. "Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо", добави Кутев.

Според него е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет: "Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

За Кирил Петков и канадското гражданство

Кутев коментира казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков:

"Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес"

Той добави, че Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва и "има страхотен рейтинг". "Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси", каза още Кутев.

По думите му "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. "Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно", добави говорителят на служебното правителство.

Записите с полицейското насилие

Кутев обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

"Затова е велика демокрацията, защото тя позволява обитателите на къщата (Министерски съвет - б.р.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти".

Споделяне

Още от България