Кутев нападна БНТ, парламентът отне акредитацията на журналист от бТВ

Димитър Анестев "наказан", защото предавал на живо евакуацията на депутатите през нощта

Сн. Иво Мирчев

Депутати от БСП се разсърдиха на Българската национална телевизия за отразяването на събитията около парламента.

 

През нощта срещу сряда депутатът от БСП Антон Кутев поиска от националната телевизия да "отразява обективно протестите", да не обявява, че броят на протестиращите се увеличава, което не било вярно, и "това не бил целият български народ". Той бе попитан дали е бил ударен от камък, докато се опитвал да бъде изведен с колегите си от БСП с прословутия бял автобус около полунощ.

 

Обиденият Кутев обясни, че не бил ударен от хвърления камък, който си взел за спомен, след което се нахвърли на начина на отразяване на блокадата от репортерите на телевизията. Както стана ясно на всички от репортажите, автобусът безславно се върна обратно пред парламента и депутатите, главно от БСП, заедно с трима министри, участвали на заседанието на трите комисии за приемане на актуализацията на бюджета, се прибраха обратно в обсадената сграда.

 

В действителност по това време, за което става дума, свидетели и участници в протестите съобщиха, че все повече хора са започнали да прииждат към огражденията около сградата на парламента. Това бе отразено и от останалите електронни медии.

 

Малко по-късно пък председателят на парламента Михаил Миков обвини в телефонно интервю водещия в БНТ, че "прави внушения" заради зададени от него въпроси.

 

В сряда сутринта стана ясно, че охраната на Народното събрание е отнела поименната акредитация на репортера от бТВ Димитър Анестев. Той бе сред журналистите, които останаха блокирани в Народното събрание, и оттам предаваше на живо какво се случва вътре.

 

Около 3.25 часа Анестев показвал как се извършва евакуацията на депутатите, въпреки че имало устна забрана за снимане вътре в сградата. Преки включвания от парламента имаше обаче цялата нощ и не стана ясно защо трябва да се налага информационно затъмнение какво се случва с народните избраници в извънредната ситуация, в която се озоваха.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?