Кутия цигари изяжда 17% от дневния доход на българина

По цени тютюнът у нас е двойно по-недостъпен от средното за ЕС

Кутия цигари изяжда 17% от дневния доход на българина

Цигарите в България са почти двойно по-недостъпни като цени у нас в сравнение със средноевропейските нива.

Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на ценовата еластичност и достъпност на тютюневите изделия.

Ценовата достъпност на цигарите в България е 1.6-1.7 пъти по-негативна спрямо средните нива за ЕС, твърдят икономистите.

Това означава, че през 2018 г. с разполагаемия дневен доход на човек от населението в България могат да се закупят 5.8 кутии цигари, докато средният европеец би купил с разполагаемия си доход 9.3 кутии цигари – почти двойно повече.

Така, една кутия цигари се равнява на 17% от дневния разполагаем доход на българина и на 10.8% от този на европееца.

"Ценовата достъпност на цигарите е доста по-ниска в новите страни членки на ЕС и конкретно в България, въпреки по-ниските цени на цигарите. Средната цена на цигарите в България е с 25-30% по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина спрямо средните цени за ЕС (без Великобритания и Ирландия)", посочва ИПИ.

Според икономистите за последните 10 години в ЕС има влошаване на ценовата достъпност на цигарите, която най-отчетливо това се проявява в новите страни членки, както и в южните държави – Португалия, Испания, Франция, Италия и Гърция.След 2015 г. обаче има обръщане на тенденцията, като в някои страни ценовата достъпност на цигарите се подобрява въпреки покачването на акцизите. Такъв е случаят и в България, където се наблюдава ясна тенденция за подобряване на ценовата достъпност в последните 3-4 години в резултат на добрия икономически растеж, твърди ИПИ.

Анализаторите са изследвали и как се отразява покачването на цената на тютюневите изделия върху търсенето. У нас специално потреблението силно се влияе от цената, като при по-чувствително поскъпване търсенето се свива или хората преминават към по-евтини алтернативи, включително незаконни цигари.

"Макар цените на цигарите да се удвоиха през последните 10 години, достъпността на цигарите, отчитайки и нарастването на доходите, се сви далеч по-малко - с 29%. В същия период потреблението на легални цигари спадна с 27.6%", посочват от ИПИ.

Институтът, с помощта на "Алфа рисърч", е провел социологическо проучване сред 5200 пушачи в България през март-април 2018 г. От него става ясно, че едно неголямо покачване на цените води до относително по-малко свиване на потреблението, но по-рязък ценови скок предизвиква по-сериозна реакция от потребителите. "Хората с по-високи доходи и работещите реагират по-слабо на покачванията на цените спрямо тези с по-ниски доходи и пенсионерите", посочват икономистите.

Според икономистите България трябва да защитава в ЕС политика, насочена към постепенно и предвидимо покачване на акциза върху цигарите, която да отчита промяната в доходите на гражданите. "Това означава да се предприема покачване на акцизите най-вече в добрите години, когато нарастващите доходи могат да притъпят негативните ефекти от евентуалната загуба на ценова достъпност", твърди ИПИ. В противен случай има голяма опасност от покачване на контрабандата.

Според анализ на ИПИ незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи на криминалния свят между 2.5 до 3.5 млрд. лв. за периода 2007-2016 г. "Макар към момента нивата на незаконната търговия на цигари да са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара, криминалните приходи от тази дейност не са за пренебрегване, като се оценяват на 100-140 млн. лв. за 2017 г.", посочват икономистите. Те са изчислили още, че заради ограничаването на незаконния пазар през 2018 г. облагането с акциз и ДДС на тютюневите изделия ще донесе близо 3 млрд. лв. на хазната.

Догодина не се предвижда вдигане на акциза на цигарите, което значи, че те ще станат още по-достъпни в ценови план за пушачите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?