Кувейт и Саудитска Арабия преговарят за възобновяване на петролния добив в неутралната зона

Кувейт и Саудитска Арабия преговарят за възобновяване на петролния добив в неутралната зона

Кувейт и Саудитска Арабия ще проведат преговори в неделя за възобновяването на петролния добив в неутралната погранична зино на двете държави, съобщи министърът на нефта, водните ресурси и електроенергетиката на Кувейт Бахит ар-Рашиди, който ще се срещне с колегата си Халед ал-Фалех.

Ал-Фалех ще е част делегацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мухамед бен Салман, който пристига в неделя вечерта на посещение в Кувейт.

По думите на Ар-Рашиди с колегата си ще проучат възможността за възобновяване на съвместния добив на петрол в най-близко време и ще подготвят пътна карта за това.

Проучените запаси на нефт в саудитско-кувейтската неутрална зона са за 5 млрд. барела от двете най-големи находища в региона - " Уафра" и "Хафиджи". . Добивът в "Уафра" се осъществяваше съвместно от компанията "Кувейт Гълф Ойл" (Kuwait Gulf Oil Company) и саудитския филиал на "Шеврон" (Chevron), но бе прекратен през 2015 г. по технически причини и оперативни затруднения. Работата в "Хафиджи" под управлението на "Кувейт Гълф Ойл" и "Сауди Арамко" бе замразена през 2014 г. заради екологични проблеми.

Преговорите за възобновяване на добива там започнаха през 2016 г., а през юли 2018 г. двете страни подписаха споразумение за създаването на специален комитет за решаването на този въпрос.

Евентуалното възобновяване на добива би се случило в деликатен за петролните пазари момент, тъй като Вашингтон настоява Рияд да увеличи добива, за да се понижат цените на петрола, коментира агенция "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял в събота с краля на Саудитска Арабия Салман и са обсъдили усилията, които се правят за запазване на предлагането с цел да се гарантира стабилността на петролния пазар и световния икономически растеж, съобщи саудитската държавна информационна агенция.

Споделяне

Още от Бизнес