Кувейт съди МОК за един милиард долара

Кувейтската делегация на олимпийските игри в Рио 2016 г.

Кувейт заведе дело за един милиард долара срещу Международния олимпийски комитет. Съдебният иск е подаден в гражданския съд в Лозана, а обезщетението се иска за нанесени вреди от изключването на страната като член на олимпийския комитет и недопускането на катарските спортисти на игрите в Рио де Жанейро.

Преди година Кувейт бе изключен от МОК, след като бяха намерени доказателства за намеса на държавата в делата на националния олимпийския комитет. Кувейт прие закон, който даде правото на спортното министерство да контролира всички спортни организации в страната.

Законът дава право на политическите власти да отменя всяко решение на спортните федерации и дори да ги закрива.

В сряда спортният министър шейх Салман ал-Хумуд Ал-Сабах разпусна федерациите по баскетбол и джудо и обяви, че същото предстои за тези по волейбол, скуош и гимнастика. По-късно бе създаден "паралелен" национален олимпийски комитет с президент шейх Фахад Джабер Алали Ал-Сабах. МОК вече заплаши "паралелния комитет" със съд за непозволено използване на олимпийските символи.

Това е втори опит на Кувейт да осъди МОК за забраната за олимпийско участие. Първият иск бе заведен през юни в съда на кантона Во в Швейцария, но бе отхвърлен през август. Така кувейтските спортисти можеха да участват в Рио де Жанейро само като независими, под флага на МОК, а Фехаид ал Деехани стана олимпийски шампион на двоен трап (стрелба по глинени панички – бел. ред.), припомня вестник "Сега".

Това щеше да е първа олимпийска титла на спортист от Кувейт, но заради изключването на местния олимпийски комитет, медалът няма да се води на държавата.

Споделяне

Още от Спорт

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?