Кувейт съди МОК за един милиард долара

Кувейтската делегация на олимпийските игри в Рио 2016 г.

Кувейт заведе дело за един милиард долара срещу Международния олимпийски комитет. Съдебният иск е подаден в гражданския съд в Лозана, а обезщетението се иска за нанесени вреди от изключването на страната като член на олимпийския комитет и недопускането на катарските спортисти на игрите в Рио де Жанейро.

Преди година Кувейт бе изключен от МОК, след като бяха намерени доказателства за намеса на държавата в делата на националния олимпийския комитет. Кувейт прие закон, който даде правото на спортното министерство да контролира всички спортни организации в страната.

Законът дава право на политическите власти да отменя всяко решение на спортните федерации и дори да ги закрива.

В сряда спортният министър шейх Салман ал-Хумуд Ал-Сабах разпусна федерациите по баскетбол и джудо и обяви, че същото предстои за тези по волейбол, скуош и гимнастика. По-късно бе създаден "паралелен" национален олимпийски комитет с президент шейх Фахад Джабер Алали Ал-Сабах. МОК вече заплаши "паралелния комитет" със съд за непозволено използване на олимпийските символи.

Това е втори опит на Кувейт да осъди МОК за забраната за олимпийско участие. Първият иск бе заведен през юни в съда на кантона Во в Швейцария, но бе отхвърлен през август. Така кувейтските спортисти можеха да участват в Рио де Жанейро само като независими, под флага на МОК, а Фехаид ал Деехани стана олимпийски шампион на двоен трап (стрелба по глинени панички – бел. ред.), припомня вестник "Сега".

Това щеше да е първа олимпийска титла на спортист от Кувейт, но заради изключването на местния олимпийски комитет, медалът няма да се води на държавата.

Споделяне
Още от Спорт