Кувейтска компания осъдила “Летище София” за 38 млн. долара

Кувейтскo-арабския консорциум МАК/АДМАК, изградил на пистите на Терминал 2 на софийския аеропорт, е осъдил “Летище София” АД за 38 млн. долара. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от сп. “България он еър”. Новината бе потвърдена от транспортното министерство пред Mediapool. Шефът на софийския аеропорт Веселин Пейков не бе открит за коментар, тъй като е в отпуск.

Кувейтско-арабския консорциум изгради пистите на новия терминал, като финансирането за проекта в размер на около 40 млн. долара беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР). Договорът е сключен през 2003 г. по времето, когато транспортен министър бе Николай Василев. Терминалът е завършен с повече от година закъснение през 2006 г. по времето на министър Петър Мутафчиев. Още тогава строителят предявява претенции за над 30 млн. долара заради забавено строително разрешително, проблеми с отчужденията и непредвидени разходи за допълнителни строителни дейности.

От своя страна транспортното министерство под ръководството на Петър Мутафчиев отказва да признае допълнителните разходи, защото фирмата не е представила фактури за тях и предяви ответни претенции. В крайна сметка Парижкия арбитражен съд се произнася в полза на изпълнителя.

"Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара”, казва Ивайло Московски. “Това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си", допълва той.

Преди да се стигне до плащане на сумата трябва да има т.нар. екзекватура на решението – да бъде признато от български съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?