Куюмджиев: Трудно ще се намери нов ресурс за поевтиняване на тока

Ново намаление на цената на тока изключително трудно може да се случи, смята зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев от БСП. По думите му резервите за това са били изчерпани при поевтиняването от началото на август.

Според него ново намаление, "ако е възможно въобще, да се направи много внимателно". "Смятам, че е много труден процес, защото ние в момента с това намаление, което направихме, на практика изчерпахме голяма част от ресурса за намаление, голяма част от ресурса за спестяване в системата на средства, които да бъдат използвани на практика за това намаление", каза Куюмджиев пред Нова телевизия.

По-късно през деня министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в последно време обяснява, че е възможно ново поевтиняване на тока, коментира на заседание на комисията, че въвеждането на 30-процентен данък върху приходите на слънчевите централи, което се предлага от "българския енергиен холдинг", е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, което ще се отрази и на сметките, но има и други варианти.

Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30 или 20 процента данък, всичко това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ-сектора, заяви Стойнев пред депутатите.

Драгомир Стойнев отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100 процента на произведената от тях енергия. Той обаче подчерта, че страната ни, вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери.

Министърът обаче посочи, че може и да не се облагат с данък ВЕИ-тата, а да плащат санкции ако не изпълняват предварително подадени графици за производство, както коментира преди ден заместникът му Иван Айолов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?