Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи

Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи, пише в петък американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн", цитиран от БТА, по повод масовата емиграция от региона към западната част на континента.

Авторът Джуди Демпси припомня, че осем източноевропейски страни се присъединиха към Европейския съюз преди три години. Оттогава инженери и архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти напускат на тълпи, в търсене на по-добро заплащане и възможности в Западна Европа, цитира тя публикуван вчера доклад на Виенския институт за международни икономически изследвания.

Демпси отбелязва, че в резултат недостигът на работна ръка е станал толкова остър в няколко източноевропейски държави, особено в Полша, че в опит да запълнят дупките те издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан.

Миналия месец служители на полското министерство на труда и социалната политика дори са посетили Индия и Китай, за да набират млади квалифицирани служители. Те са предприели тези пътувания след нееднократни оплаквания до правителството от компании в областта на електрониката, технологиите и строителството, че не могат да намерят достатъчно персонал, дава пример базираният във Виена институт.

Недостигът на работна ръка засяга и една от най-новите страни членки на Европейския съюз - Румъния, която се присъедини през януари, отбелязва се в доклада.

Експертите обръщат внимание, че проблемът се е засилил, след като няколко от старите членки на ЕС, включително Великобритания, Ирландия и някои скандинавски държави, са премахнали ограниченията си за гражданите на новите страни веднага след присъединяването им през май 2004 г. Смята се, че в тези западни държави сега работят 800 хиляди поляци и десетки хиляди граждани на Литва, Латвия и Естония, посочва се в доклада.

Експертите се спират и на изразените от правителствата в Източна Европа безпокойства, че е възможно липсата на квалифицирани работници да забави чуждестранните инвестиции, които спомагат за високия икономически растеж в региона.

Растежът е стимулирал потреблението и финансовите услуги, а те на свой ред са дали тласък на строителството и търсенето на жилища. Строителният сектор в Полша и балтийските републики обаче не е в състояние да отговори на търсенето, защото има прекалено малко работници, обяснява Леон Подкаминер, полски икономист от института. В доклада се отбелязва и че недостигът на работна ръка - и ниско, и високо квалифицирана, не може да бъде компенсиран от безработните.

Същевременно повечето правителства в региона не искат да увеличават заплатите поради опасения, че местните компании ще загубят предимствата си в конкуренцията със западноевропейските, пише в доклада. Друг фактор е желанието им да оставят инфлацията под контрол.

Експертите отбелязват все пак, че полският строителен сектор например започва да увеличава възнагражденията, в отчаян опит да привлече или задържи работниците си.

    

    

Споделяне

Още от Европа