Квашневски съветва Юшченко да подаде ръка на Русия

Лидерът на украинската опозиция Виктор Юшченко би трябвало да подаде ръка на Русия, заявява полският президент Александър Квашневски в интервю за полския в. Трибуна, цитирано от Франс прес.

Квашневски в петък беше в Киев заедно с други чуждестранни посредници, като върховният комисар на ЕС по външната политика Хавиер Солана и председателя на руския парламент Борис Глизлов, опитващи се да помогнат за решаването на кризата в Украйна.

Според полския президент Юшченко има по-добри шансове да спечели при повторно гласуване. Квашневски смята, че опозиционният лидер ще трябва да положи "героични усилия" за помирението на украинския народ и да отправи послание към Русия, която е негов необходим партньор в политически и икономически план.

"Никой украински президент не може да си позволи политика на безразличие към Русия или отсъствие на връзки с тази страна, включително и в перспективата на евентуално присъединяване на Украйна към Европейския съюз", отбелязва Квашневски.

В интервюто си обаче той отправя критики към Москва заради политическото ѝ ангажиране в украинските избори. Полският президент определя като "безпрецедентен" жеста на Владимир Путин, който на два пъти взе участие в предизборната кампания в Украйна.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: