Квесторите и служители на "Виктория" се размениха обвинения в източване на банката

Квесторите и служители на "Виктория" се размениха обвинения в източване на банката

Взаимни обвинения за източване на затворената банка "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка, си отправиха през медиите служители и двамата квестори в сряда. Първо в писмо до бТВ пожелали анонимност служители на банката обявиха, че дъщерната на КТБ банка се източва от нейните квестори.

Медията допълва, че към сигнала на служителите са приложени фактури за хиляди левове, изплатени към консултантски фирми. По-късно през деня квесторите съобщиха също, че имат данни за източване на "Виктория", но чрез завишени договори за наем и за други външни услуги, сключени преди поставянето ѝ под специален надзор. Те обещават да информират обществеността щом проверката приключи и всички факти и обстоятелства бъдат установени.

Квесторите обаче са сигнализирали прокуратурата за неправомерно изнесени от банката документи.

Въпросните документи илюстрират какви точно договори са сключвани от квесторите.

Служителите на банката алармират, че ”с парите на вложителите в банката квесторите плащат на консултантите за дейности, които трябва да се вършат от самите служители във ”Виктория”.

Една от платените фактури към фирмата ”Буллойерс” ООД е за 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа, съобщава бТВ. Във фактурата е посочено, че става въпроса за труд, извършван в продължение на 120 часа. Така излиза, че в денонощието консултантите са работили по 30 часа”, допълва медията.

Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лв - платени с парите на вложители в търговската банка, пишат служителите на банката. Те допълват, че замесени в ”източването” са двама квестори, две фирми и няколко физически лица. Румен Димитров е един от собствениците на фирма ”Буллойерс”. Той и съдружникът му са получили 100 000 от банката до този момент. Пред бТВ Димитров не обясни за какво фирмата му е взела парите.

Съдружник на Димитров е Бисер Атанасов. Според документите, с които бТВ разполага, той е взел пари от ” Виктория" освен през фирма ”Буллойерс”, и през друга своя фирма - още 108 000 лева.

Президентът на КТ ”Подкрепа” Константин Тренчев бе посочен от служителите на банката като техен гарант и говорител. Той също твърди, че сумите, които се плащат са ”фрапантни”. ”Още повече, че нали би следвало да се пести, за да не се задълбочават проблемите. В България кой колкото успее да натовари - товари колкото може”, продължи той.

Квесторите Божидар Аршинков и Христина Стамова опровергават тези твърдения. Те настояват, че това са договорите за правна помощ. Тази правна помощ е необходима за изясняването на състоянието на банката. Квесторите твърдят, че цените в техните договори са по-ниски, отколкото сключвани преди това от банката и са в рамките на минималните адвокатски тарифи.

Квесторите обосновават сключването на договори за юридическа помощ с това, че са заварили сериозни слабости и пропуски в правния отдел на банката. Те посочват, че "част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафовете и чекмеджетата на юристите".

Именно това била и причината за освобождаването на шефа на правния отдел Георги Дренски, срещу което възрази синдикатът "Подкрепа". Според квесторите обаче Дренски и двама негови подчинени същия ден създали синдикална секция, чиято цел било "да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката".

Споделяне

Още по темата

Още от България