Квотният прием на студенти в СУ не дискриминира

Най-вероятно Комисията за защита от дискриминация ще постави, че няма нарушение при приемането на момичета и момчета по квоти в специалността “Българска филология” на Софийския университет. Това научи Mediapool в понеделник.

Решението по казуса вече е взето и до няколко дни ще бъде оповестено. На последното заседание по случая от комисията обещаха, че ще се произнесат по преписката в рамките на 14-дневния законов срок, който изтича във вторник.

Сигналът бе подаден от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека срещу квотния прием на момчета и момичета в специалността “Българска филология”, редовно обучение.

Според жалбоподателите определянето на квоти поставя в неравностойно положение представителите и на двата пола, както при кандидатстването, така и при класирането.

Момчетата са ощетени, понеже за тях са определени по-малко места за прием. От своя страна момичетата са онеправдани при класирането, защото влизат в университета с доста по-висок минимален бал от конкурентите си от другия пол.

Според ректора на СУ проф. Боян Биолчев тази практика помага за равното представителство на мъжете и на жените в дадена професия, като компенсира количественото превъзходство на единия пол.

Споделяне

Още от България