Кьовеши: Гешев ни даваше само "малки дела"

Спецпрокуратурата отказа да образува дело срещу главния прокурор по сигнала на Бойко Рашков

Кьовеши: Гешев ни даваше само "малки дела"

Европейската прокуратура е получавала само "малки дела" от българските си колеги. Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на онлайн среща с правосъдния министър Иван Демерджиев, съобщиха от ведомството му. Какво точно е имала предвид под "малки" не става ясно. Кьовеши обаче е подчертала, че в началото е имало трудности в комуникацията с българските власти.

"Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела", заявила е тя.

Това е един от редките случаи, в които европейският главен прокурор коментира отношенията си с българските власти. Обикновено тя отказва да говори за това, както и за делата, по които институцията ѝ работи.

МВР и митниците

Доскоро Върховната касационна прокуратура бе единствената точка за контакт между държавното обвинение и европейската прокуратура. Преди десетина дни обаче правосъдното министерство съобщи, че ще нотифицира още две институции – МВР и агенция "Митници" – и те също ще могат да подават сигнал без посредничеството на прокуратурата. Промяната е била поискана от Кьовеши.

"Това, че вие сте разширили начина на докладване е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от агенция "Митници". Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления", заявила е Кьовеши в разговора си с Демерджиев.

Всяко начало е трудно

"Малките" дела не са единственият препъникамък в отношенията с европейската прокуратура. Още при избора на делегирани прокурори от България родните власти успяха да сгафят.

Кьовеши отхвърли шест от десетте кандидата за европрокурори, които бяха избрани от Висшия съдебен съвет. Мотивът бе, че те не притежават нужния профил за работата. Кадровият орган на съдебната власт обаче дълго отричаше, че кандидатите са били върнати. Твърдеше, че европейската структура е поискала още информация за тях.

В крайна сметка обаче бяха предложени нови хора. Междувременно първото посещение на Кьовеши като европейски главен прокурор бе в България. У нас тя настоя квотата от делегирани прокурори да бъде изпълнена. По време на тази визита Кьовеши се срещна с Гешев, който ѝ пожела успех.

Няма да има дело срещу Гешев

Междувременно спецпрокуратурата не откри престъпление в действията на главния прокурор Иван Гешев, след като през януари 2020 година прокуратурата публикува на сайта си данни от подслушани разговори на президента Румен Радев. Сигналът срещу Гешев бе подаден през юли тази година от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който има право да обжалва отказа на спецпрокуратурата.

На 28 януари 2020 година на сайта на прокуратурата се появи извадка от прокурорско постановление и звукозапис, които съдържа част от разговора между президента Румен Радев и командващия ВВС ген. Цанко Стойков. В него става дума за показанията на Стойков пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която проверяваше президента за конфликт на интереси покрай работата на съпругата му Десислава Радева за Военновъздушните сили, на които Радев беше началник.

В разгара на гражданските протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев бяха публикувани подслушаните разговори на журналиста от "Фрогнюз" Огнян Стефанов, депутата от БСП Александър Паунов и Васил Божков. Накрая прокуратурата публикува избрани моменти от чат-комуникацията между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Бойко Рашков твърди, че целта на публикуването на тези разговори е да се уязвят президента и гражданските протести от лятото на 2021 година. Вътрешният министър твърди, че данните от СРС са използвани неправомерно, което е престъпление по чл. 287а т.2 от Наказателния кодекс, за което се полагат до 5 години затвор.

Главният прокурор винаги е твърдял, че информацията е използвана напълно законно с позволението на наблюдаващите прокурори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?