Кьовеши иска от Гешев четирима нови европрокурори, но ще има да чака

Лаура Кьовеши, снимка БГНЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши помоли с писмо Висшия съдебен съвет (ВСС) да изпрати четирима нови кандидати за европейски делегирани прокурори, но ще има да почака. Във вторник Прокурорската колегия на ВСС, която се председателства от главния прокурор Иван Гешев, реши да не бърза особено и прие писмото на Кьовеши единствено за сведение.

По подобен начин ВСС през последните години се отнасяше към най-различни протестни писма от представители на магистратското съсловие.

Възможно решение е България да не предлага нови прокурори на мястото на отхвърлените, защото това ще е удар единствено по капацитета на европейската прокуратура, което изглежда устройва българската.

Европейската прокуратура ще има право да разследва всички измами със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с обществени поръчки. Институцията може да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от ЕС.

Европейските делегирани прокурори в България са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура на терен. Поради това изборът на точните хора е особено важен. Ако ВСС реши да не номинира нови кандидати, това ще удари пряко по възможностите на Европейската прокуратура да си свърши добре работата.

Европрокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, въпреки че ще работят в България. Те няма да имат и български началници, а ще отчитат директно пред централата в Люксембург.

Преди седмица Европейската прокуратура отхвърли официално 4-ма от 10-те български кандидати за делегирани прокурори - Мая Ковачева, Преслава Петкова, Бисерка Стоянова и Христо Крачунов. Трима от тях са следователи, а единият е съдия, при това дори не е наказателен. Очакванията са да бъдат отхвърлени още трима кандидати, които са прокурори на много ниско ниво в България.

Гергана Мутафова от Прокурорската колегия на ВСС изказа във вторник личното си разочарование, че Европейската прокуратура се отнесла така с българските ѝ колеги. Тя допълни, че Прокурорската колегия им е дала най-висока оценка, а регламентът на европрокуратурата не изключвал за делегирани прокурори да кандидатстват и магистрати, които не са от прокуратурата.

Само преди месец Лаура Кьовеши обясни лично на членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет какви забележки има към българските магистрати, предложени за европейски делегирани прокурори.

Още преди това стана ясно, че Кьовеши не одобрява липсата на опит при голяма част от българските кандидати за водене на тежки разследвания с въвлечени големи финансови интереси. Въпреки това Прокурорската колегия продължава да показва, че не разбира защо Кьовеши е постъпила така.

Дълго време Прокурорската колегия във ВСС предпочиташе да не говори за отхвърляне, а за искане на повече информация. Сега отхвърленото е факт, а Прокурорската колегия на ВСС не изглежда да се е разбързала да поправи грешката си. Някои правни експерти дори говорят за тежка криза на доверието на Кьовеши и нейните колеги в Люксембург към българската прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България