Кюрди от Ирак, Сирия и Турция започнаха офанзива срещу джихадистите

Кюрдски, сирийски и турски бойци в Ирак започнаха съвместна офанзива срещу джихадистите в района на Мосул в Северен Ирак, предаде Франс прес.

Според високопоставен представител от Иракски Кюрдистан кюрдски бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция и сирийски кюрди от Партия на демократичния съюз (ПДС) провеждат операция срещу джихадистката организация "Ислямска държава" (ИД) в района на град Синджар, а иракски кюрдски бойци (пешмерга) се опитват да завземат зоните, разположени на север и изток от град Мосул.

ИД успяха през уикенда да прогонят кюрдите от множество селища около Мосул, сред които градовете Синджар и Зумар, нанасяйки сериозни поражения на бойците пешмерга, които се смятат за ефикасни и организирани. В резултат на това в понеделник ПКК призова всички кюрди да се надигнат срещу джихадистите, ПДС също изпрати свои сили, а правителството в Багдад нареди военновъздушните сили на страната да осигурят поддръжка от въздуха на кюрдските сили, воюващи с джихадистите.

Подкрепата от Багдад е рядък пример за сътрудничество между правителството и кюрдските сили и показва, че обстановката в Северен Ирак е силно изострена, коментира по този повод Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?