Кюрди от Сирия масово бягат в Турция от "Ислямска държава"

Кюрди от Сирия масово бягат в Турция от "Ислямска държава"

Около 45 000 кюрдски бежанци са пресекли границата с Турция само през последното денонощие, съобщиха турските власти. Сирийските кюрди бягат от настъплението на джихадистите от "Ислямска държава", но до вчера нямаха възможност да потърсят убежище в съседна Турция, тъй като границата беше затворена.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани предупреди, че най-голяма опасност има за град Кобани, на 18 км от турската граница и призова международната общност за незабавна намеса, за да се предотврати масово избиване на кюрди. 

Над 300 кюрдски бойци са влезли в Сирия от Турция, за да помагат в борбата срещу "Ислямска държава", съобщи Ройтерс, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешките права. Не е ясно към коя група принадлежат бойците,  но те са се присъединили към кюрдските сили в Сирия, които се сражават с "Ислямска държава" около град Кобани.

Най-малко 18 джихадисти от групировката "Ислямска държава" са убити в нощта срещу събота в сражения с кюрдските сили край град Айн ал Араб (наричан от кюрдите Кобани) в Северна Сирия. Сред убитите има и китаец, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

 Ислямистката организация направи съществен пробив в този регион - за две денонощия екстремистите поеха контрола над 60 кюрдски селища около Кобани, допълни базираният във Великобритания център, който събира информация от всички страни в сирийския конфликт. 

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, според който сирийски бунтовници ще бъдат въоръжавани и обучени да се бият срещу групировката "Ислямска държава". Белия дом уточни, че американски военни ще обучават сирийски бунтовници в лагери в Саудитска Арабия. Обама даде разрешение за въздушни удари срещу позиции на групировката в Сирия, но разчита бунтовническите сили да се борят на място с джихадистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят