Кюрдите и подкрепяната от Рияд опозиция се съгласиха да спазват примирието в Сирия

Кюрдите и подкрепяната от Рияд опозиция се съгласиха да спазват примирието в Сирия

Мощната сирийска кюрдска военна групировка "Сили за защита на народа" (СЗН) обяви, че ще спазва руско-американския план, който има за цел спиране на сраженията в Сирия, но си запазва правото да отговори, ако бъде атакувана, предаде Ройтерс в четвъртък. Агенцията цитира представителят на СЗН в Бейрут Редур Кселил.

ТАСС пък цитира декларация на Съюза на демократичните сили на Сирия (СДС), в който кюрдските милиции играят ключова роля. В декларацията, разпространена от телевизионния канал "Ал Маядин", се казва, че "примирието, за което призоваха Русия и САЩ, е важна и историческа стъпка". СДС настоява Турция, "като една от основните страни в конфликта", да спазва прекратяването на огъня". "Ние си запазваме законното право на самозащита, ако бъдем нападнати", се добавя в декларацията.

Миналата седмица кюрдските опълченци изтласкаха силите на бунтовнически групировки от района на Тел Рифат северно от Алепо и се приближиха плътно към град Азаз, на 10 км от границата с Турция. В отговор на тяхната настъпателна операция турската артилерия започна да обстрелва кюрдските позиции и населени пунктовe в Северна Сирия.

По-рано и основните формации на сирийската опозиция заявиха, че ще подкрепят временно примирие от две седмици в декларация по повод прекратяването на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила в петък в 22.00 ч. по Гринуич (полунощ местно време), предаде Франс прес.

"Висшият комитет по преговорите (ВКП) смята, че временно примирие от две седмици ще е възможност да се провери доколко сериозен е ангажиментът на другата страна" (сирийския режим), се казва в декларация след заседание в Рияд на ВКП, в който влизат основните групи от политическата и въоръжената сирийска опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?