Кюрдите от ПКК разчитат на разногласията между Анкара и Вашингтон

Кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/, преименувана миналата година на Конгрес за свобода и демокрация на Кюрдистан /КАДЕК/, искат да използват разногласията между Турция и САЩ във връзка с войната в Ирак, за да спечелят одобрение от Вашингтон за тяхната кауза и да засилят натиска за повече културни и политически права на кюрдите, посочва Ройтерс, позовавайки се на интервю с Осман Йоджалан, брат на лидера на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан.

Според Осман Йоджалан ядът на САЩ от това, че Анкара отказа на Вашингтон разрешение за преминаване на американски войници през турска територия за нападение срещу Ирак, е една възможност за кюрдите в Турция.

Досега Вашингтон подкрепяше Турция в борбата ѝ срещу Кюрдската работническа партия, припомня Ройтерс.

С войната в Ирак се появи нова ситуация, каза Осман Йоджалан, ръководен представител на КАДЕК.

Преди връзките на САЩ с Турция бяха от най-висша стратегическа важност, след Израел това бе страната, на която те имаха най-голямо доверие в Близкия изток. Сега има сериозно влошаване на положението, посочи Осман Йоджалан в интервюто, дадено в лагер на КАДЕК в планинините в Северен Ирак.

Нашата преценка е, че могат да бъдат създадени нови връзки със САЩ. Ако те възприемат враждебна позиция спрямо нас, ние трябва да сме готови, но нашето желание е за връзки, за съюз, изтъква Осман Йоджалан.

През изминалите десетилетия ПКК се ползваше с поддръжка от страна на Съватския блок, а Вашингтон разглежда ПКК и КАДЕК като терористични организации, припомня Ройтрес.

Според Осман Йоджалан събитията в Северен Ирак са показали, че Вашингтон трябва да установи отношения с кюрдите, дори с цената на това да подразни съюзника си Турция.

Ролята на кюрдите се развива много бързо и те трябва да създадат съюз със САЩ, иначе САЩ не могат да успеят в плановете си, смята Осман Йоджалан.

С установяването на Америка в Ирак значението на Турция намалява и политическите ѝ защити отпадат. Нито НАТО, нито САЩ ще защитават Турция както преди и това я принуждава да действа, твърди Осман Йоджалан.

Анкара облекчи забраните за използване на кюрдски език с реформи, целящи удовлетворяване на изискванията за членството ѝ в ЕС. Осман Йоджалан обаче смята, че повече напредък в тази насока не е възможен при управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Осман Йоджалан признава, че една възможна последица от войната биха могли да бъдат турски удари срещу базите на КАДЕК в Северен Ирак. Той намеква също, че стълкновенията в Турция може да се подновят, ако бъде нанасен удар срещу базите.

Командирите на КАДЕК твърдят, че имат хиляди бойци в Северен Ирак, групирани в малки лагери, които по думите на Йоджалан са в движение, за да намалят риска да бъдат атакувани.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи вчера условията, които Анкара иска да ѝ бъдат гарантирани, за да не изпрати турски войски в Северен Ирак.

Според Ердоган турската армия няма да навлезе в Ирак ако няма заплаха за териториалната цялост на Ирак, ако кюрдите бъдат изолирани от петролните кладенци в Мосул и Киркук и ако няма терористични действия и етнически сблъсъци. "Докато няма такива прояви, не може и дума да става за влизането на Турция в Северен Ирак", заяви Ердоган по време на пресконференция с полския премиер Лешек Милер, който е на посещение в Анкара. .

Турският премиер добави, че проблемите със Северен Ирак са обсъдени при посещението на американския държавен секретар Колин Пауъл миналата седмица в Анкара и че няма отстъпление от гаранциите, които са дадени от американска страна на Анкара по този проблем. "Вярвам, че обещанията ще бъдат спазени, няма изгледи за отстъпление или за каквото и да е предупреждение", каза Ердоган.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?