Кюрдите се безпокоят от американските планове за Ирак

Кюрдската демократическата партия на Масуд Барзани, под чийто контрол е северозападната част иракски Кюрдистан, се опасява от пристигането на десетки хиляди турски войници, което според него ще е повторна окупация на Северен Ирак. Турското правителство официално декларира, че цели да се презастрахова срещу възможна вълна от бежанци както през 1991 г. и да попречи на всякакво евентуално обявяване на независима кюрдска държава в Турция. "Вицеремиерът" на Кюрдската демократическа партия Сами Абдул Рахман вижда тук опит за връщане към господстващите позиции на Османската империя, ликвидирани след Първата световна война със създаването на Турция и на съвременен Ирак. "Това произтича от експанзионизма и колониализма, характерни за 19 век. Да се позволи навлизането на турски части въпреки категоричния отказ на нашия народ е предателство", твърди Абдул Рахман.

Масуд Барзани не скри гнева си по време на заключителната пресконференция в края на споменатата по-горе четиридневна конференция. Дори турските части да са под американско командване, това е неприемливо за нас. Кюрдският народ ще се справи с всяка конспирация, заяви той.

Ако парламентът в Анкара в крайна сметка даде съгласие, турската армия може да изпрати около 40 000 души в Северен Ирак, които да се настанят в буферна зона с ширина 25 км. По този начин много пътища, които водят до важни гранични постове с Иран и Сирия, ще бъдат прекъснати. Така Кюрдската демократическа партия ще се лиши от правото си да събира мита, които до момента са сериозна помощ за финансирането на новата кюрдска администрация, създадена през 1991 г.

Иракските кюрди са недоволни и заради претенцията на властите в Анкара да участват в консултациите за бъдещото иракско ръководство и искането им за разоръжаване на 60 000 кюрдски бойци. "Воюващите кюрди няма да бъдат разоръжени, те дори ще бъдат снабдени с нови оръжия", предупреди Джалал Талабани, най-влиятелният ръководител на Патриотичния съюз на Кюрдистан, базиран в Сюлеймания.

Това напрежение избухна когато кюрдите концентрираха надеждите си върху нефтената зона на Киркук и Мосул (една трета от резервите на Ирак), която те искат да присъединят към своята бъдеща федерална територия. Турция се опасява, че този петрол финансира кюрдската независимост, а главната партия на туркменската общност, твърдейки че тази етническа група е преобладаваща в двата града, заплашва да извика на помощ турската армия. На конференцията пролича също така безпокойството и отказът на Турция относно друго искане на американския пратеник: американските части да осигурят "защитата" на нефтените кладенци на Ирак за неопределен срок. Американският пратеник Залмай Халилзад настоя за "обезпечаване сигурността на иракската инфраструктура за доброто на иракския народ". Той обаче не успя да убеди присъстващите на конференцията, нито получи гаранция, че кюрдските бойци няма да се насочат на юг. "Ние решихме да не напредваме към Киркук и Мосул. Въпросът за освобождаването на този район е оставен на тамошното население, но ако то поиска нашата помощ, ние ще му я предоставим", предупреди Талабани.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?