Кюрдите твърдят, че Турция нарушава прекратяването на огъня в Северна Сирия

Вицепрезидентът на САЩ договори в Анкара 120-часово спиране на турската операция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на срещата им вчера в Анкара

Най-малко петима цивилни бяха убити в петък при турски въздушен удар в Северва Сирия близо до граничния град Рас ал Айн, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Турция е нанесла въздушни удари и е подложила на артилерийски обстрел днес позиции на кюрдските сили в Северна Сирия, заяви говорителят на кюрдските сили Мустафа Бали. Той определи турските действия като нарушение на постигнатото споразумение за спиране на огъня.

По-рано в петък СЦНПЧ съобщи за спорадични боеве от сутринта в Рас ал Айн в Северна Сирия.

Репортер на Ройтерс в турския град Джейлянпънар, който се намира срещу Рас ал Айн, също съобщи, че е чул картечна и артилерийска стрелба в района на сирийския град.

"В останалите крайгранични райони на Северна Сирия, намиращи се близо до границата, цари предпазливо спокойствие", подчерта директорът но СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

В последните дни най-тежките сблъсъци се водеха именно в град Рас ал Айн, където мрежа от подземни тунели позволява на кюрдските сили да оказват сериозна съпротива. Въпреки това вчера турските сили и сирийските им помощни войски успяха да превземат половината град, по данни на СЦНПЧ.

Споразумението между Турция и САЩ

В четвъртък Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, което да позволи изтегляне на кюрдските сили. За това съобщи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след разговори с турския президент Тайип Ердоган в Анкара. Кюрдските сили ще трябва да се изтеглят от сектор с дълбочина 32 км, предвиден впоследствие да се превърне в "зона за сигурност", която ще бъде контролирана от турските въоръжени сили. Турската страна ще прекрати напълно операцията "Извор на мира" след оттеглянето на кюрдските сили.

Американският вицепрезидент каза на пресконференция в Анкара, че САЩ са получили уверения от подразделения на кюрдските Сирийски демократични сили (СДС), че ще спазват договореното прекратяване на огъня. Пенс подчерта, че Вашингтон се е съгласил да отмени наложените по-рано санкции на Анкара, но при преговорите с турската страна не са били направени никакви отстъпки.

В споразумението, което се състои от 13 точки, се посочва, че "Турция и Съединените щати са препотвърдили близките си отношения като членки на НАТО. Договорена е по-тясна координация на базата на общите интереси. Двете страни ще поддържат подхода "един за всички, всички за един" по отношение на техните ангажименти към територията на НАТО. Страните ще продължат съвместната борба в североизточната част на Сирия срещу "Ислямска държава", като по подходящ начин ще бъде извършено настаняването на разселените лица в центровете за задържане в районите, контролирани по-рано от ИД. Турската страна се ангажира да гарантира устойчивостта и сигурността на всички жители, на инфраструктурата в контролираната от турските сили зона за сигурност.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че на преговорите не са давани гаранции за граничния сирийски град Кобане, като добави, че турската армия спира операцията само временно, за 120 часа, така че кюрдските Сили за защита на народа да могат да напуснат зоната". Това не означава примирие, подчерта той. Не означава, че нашите военни ще напуснат зоната, ние ще останем там, заяви Чавушоглу.

Освен това делегациите на Турция и Вашингтон са се договорили, че кюрдските сили ще предадат тежкото си въоръжение, а техните укрепления ще бъдат унищожени, допълни той.

"В различни региони, в това число Манбидж, присъстват войски на сирийския режим (на президента Башар ал Асад). Вчера в Кобане влязоха подразделения на режима и на Русия. За тези райони ние ще говорим с Русия. Тези теми ще бъдат поставени на обсъждане на 22 октомври (при посещението на президента Ердоган в Русия)", заяви Чавушоглу.

Възторгът на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, че "това е велик ден за САЩ, за Турция и за кюрдите".

По думите му САЩ не са разчитали на толкова бързо постигане на договореностите с Турция за прекратяване на огъня в Северна Сирия, "които са от полза за всички".

"Не мислех, че ще се получи толоква бързо, че ще се получи толкова добре. Това е велик ден за САЩ, това е велик ден за Турция, това е велик ден за нашите партньори, велик ден за кюрдите и също така велик ден за всички цивилизации", заяви Тръмп. "Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой приятел, и аз се радвам, че при нас не възникнаха проблеми.Той постъпи правилно и аз наистина ценя това".

Тръмп добави, че нови американски санкции срещу Турция няма да са необходими. "Санкции няма да са нужни, понеже Турция прави това, което трябва", каза той. "Бойците от "Ислямска държава", пленени по-рано в зоната на турската военна операция, ще се намират под стража, под най-строг контрол. Ние получихме от договореностите всичко, за което мечтаехме", допълни Тръмп.

Позициите на Дамаск и на кюрдите

Прекратяването на огъня е "неясно формулирано", каза висш съветник на сирийския президент Башар Асад за телевизия "Ал Маядин", цитирана от Ройтерс.

Съветникът Бутаина Шаабан каза, че Дамаск "не може да приеме" втори "Иракски Кюрдистан" в Сирия, непосредствено след обявяването на споразумението от американския вицепрезидент Майк Пенс в Турция.

Шаабан каза, че са били направени "важни крачки" заедно с кюрдските Сирийски демократични сили (СДС), но всички останали проблеми не могат да бъдат разрешени веднага.

Командирът на СДС Мазлум Кобани заяви, че те приемат споразумението и ще направят това, което е необходимо, за да бъде успешно. Кобани каза още по телевизия "Ронахи", че споразумението се отнася за район между граничните селища Рас ал Айн и Тал Абияд и то е "само начало".

Високопоставеният кюрдски политик Алдар Халил заяви по телевизия "Ал Арабия", че приветства спирането на сраженията с Турция в Северна Сирия, но кюрдските сили ще се защитят, ако бъдат нападнати, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят