Кюрдите в Африн отново зоват сирийската армия да помогне за възпиране на Турция

Кюрдите в Африн отново зоват сирийската армия да помогне за възпиране на Турция

Кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) заявиха в четвъртък, че бойци, подкрепящи сирийското правителство, се разполагат по фронтовите линии, за да помогнат за отблъскване на турско нападение, но такава помощ ще бъде нужна от самата сирийска армия, предаде Ройтерс.

"Групи, съюзени със сирийската армия, дойдоха в Африн, но не в брой или капацитет да спрат турската окупация", каза говорителят на СЗН Нури Махмуд.

"Сирийската армия трябва да изпълни своя дълг . . . да защитава границите на Сирия", заяви той.

СЗН призовават сирийското правителство да изпрати войски в северозападния район Африн.
Проправителствени милиции пристигнаха там във вторник, за да помогнат на СЗН да се защитят от настъплението на Турция и съюзени с нея бунтовнически групи, които се бият със силите на сирийския президент Башар Асад.

Стотици от тези бойци са разположени на фронтовите линии в Африн, каза Махмуд.

Асад обаче не е изпратил армията, което може да предизвика по-голяма пряка конфронтация със сирийското правителство, ако Турция не отстъпи.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че сирийски правителствени сили са влезли в район на Алепо, контролиран от СЗН.

Според очевидец правителствени сили и служители от правителствени институции са влезли в кварталите Халак, Бани Заид и Бустан ал Баша.

СЗН отрекоха правителствени сили или служители от правителствени институции да са влезли в контролираната от тях зона.

СЗН контролират от няколко години анклав в северната част на Алепо и се бият с антиправителствени бунтовнически групи, които бяха изтласкани от града през декември 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят