Кюрдска групировка пое отговорността за експлозията в Интернет-кафе в Истанбул

Кюрдска групировка пое отговорността за експлозията в Интернет-кафе в Истанбул

Кюрдска групировка пое отговорността за бомбен атентат срещу Интернет – кафе в Истанбул, при който пострадаха 17 души, сред които седем полицаи, предадоха световните агенции.

Експлозията е станала в четвъртък в 14 ч. следобед местно време в квартал Байрампаша, намиращ се недалеч от летището в европейската част на Истанбул.

Часове по-късно въоръжена кюрдска групировка - Ястреби за свободата на Кюрдистан пое отговорност за атентата. Тя съобщи това чрез про-кюрдската информационна агенция Фират, която е базирана в Холандия.

Смята се, че групировката е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която настоява лидерът на ПКК Абдула Йоджалан да бъде преместен от строгия затвор, който излежава в момента.

Групировката беше обвинена за серия бомбени атентати в Турция миналата година, включително срещу ваканционния курорт Кушадасъ през юли, при който загинаха пет души, сред които двама чужди туристи.

ПКК е в черния списък на терористичните организации в Турция, САЩ и ЕС. Тя е в конфликт с турските власти от 1984 година, като настоява за самоуправление на предимно кюрдската югоизточна част на страната.

Атакуваното Интернет – кафене е известно с това, че е посещавано често от полицаи от намиращата се в близост дирекция за борба с безредиците.

Сред ранените има случайни минувачи, включително дете, което е в тежко състояние.

В града са активни ислямистки, кюрдски и леви екстремисти, припомнят световните агенции. Свързани с Ал Каида терористи бяха заподозрени за провеждането на серия бомбени атентати в Истанбул през ноември 2003 година, когато загинаха 61 души.

Споделяне

Още от Балкани