Кюрдска партия ще оказва натиск върху турското правителство

Основната прокюрдска партия в Турция призова за демонстрации в три големи града през почивните дни като старт на лято на протестите, което има за цел да увеличи натиска върху правителството да осъществи реформи в рамките на мирния процес за уреждане на конфликта с кюрдските бунтовници, предаде Ройтерс.

Бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) започнаха да се изтеглят от турска територия към бази в Северен Ирак миналия месец в рамките на споразумение между държавата и намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан за прекратяване на конфликта, отнел живота на над 40 000 души.

Общественото внимание е фокусирано от няколко седмици върху масовите и често прерастващи в насилие антиправителствени демонстрации в различни градове на Турция и има малко сведения за това как напредва процесът на изтегляне на бойците от ПКК, отбелязва Ройтерс.

Партията на мир и демокрация (ПМД) заяви обаче, че изтеглянето върви успешно и процесът е навлязъл във втората си фаза, в рамките на която Анкара трябва да подобри правата на кюрдите, които съставляват около 20 процента от 76-милионното население на Турция.

"Правителството трябва спешно да направи необходимите демократични стъпки, да чуе исканията на народа и да изпълни изискванията от втората фаза", се казва в изявлението на ПМД, с което обявява лято на протести.

Партията посочва, че то ще започне с демонстрации в неделя в Диарбекир, Мерсин и Адана, които вероятно ще привлекат хиляди демонстранти. Диарбекир е главният град в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция. Мерсин и Адана в района на източното Средиземноморие имат големи кюрдски общности.

На турските власти вече им се наложи да се справят с триседмични улични протести в различни градове, включително Анкара и Истанбул, при които силите за борба с безредиците стреляха със сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите нощ след нощ, отбелязва Ройтерс.

Кампанията на ПМД ще призове за спиране на изграждането на военни постове в Югоизточна Турция, освобождаване на политическите затворници, образование на кюрдски език, намаляване на изборния праг от 10 процента за влизане в парламента и освобождаване на Йоджалан.

Партията е представила на правителството пакет с 25 точки с предложения, по които очаква спешни действия. Турските медии цитираха думи на премиера Реджеп Тайип Ердоган пред т. нар. "комисия на мъдреците" тази седмица, че мирният процес все още не е навлязъл във втора фаза, тъй като само 15 процента от бойците на ПКК са напуснали досега Турция.

Лидерът на ПМД Селяхаттин Демирташ отговори на това, казвайки че най-малко 80 процента от бойците или са напуснали Турция, или са на път към базите в Северен Ирак.

Опасенията на ПМД за липсата на напредък в реформите са подсилени от перспективата, че парламентът ще излезе в тримесечна лятна ваканция в началото на юли.

ПКК, която е определена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, вдигна оръжие срещу държавата през 1984 г. с цел да създаде кюрдска държава, но впоследствие възприе по-умерената позиция за автономия. Конфликтът между ПКК и турската държава наистина е в застой, откакто Йоджалан призова за спиране на огъня през март, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?